Кошаркашице Пролетера са Слане баре за 40. рођендан желе виши ранг

Женски кошаркашки клуб Пролетер из Новог Сада, члан Прве регионалне лиге север, у историји дугој безмало четири деценије (основан 1981) имао је успона и падова, али никада није престао да окупља велики број играчица, од оних најмлађих, преко омладинки, студенткиња, па све до сениорки.
ZKK Proleter Slana bara
Фото: Кошаркашице Пролетера показале хуманитарни карактер , фото: Приватна архива

Све те године клуб са Слане баре успео је да одржи спортски дух, изнедрили су и неколико репрезентативки свих узраса, а посебно су били поносни када су се, пре 20 година, такмичили у Првој лиги Србије.

Када је прошле сезоне нова управа са Драганом Ковачевић, Драгицом Ковачевић Вранковић и Татјаном Тодорчевић на челу, за тренера поставила бившу кошаркашицу која је баш у овом клубу направила прве кораке Дијану Месаровић, ЖКК Пролетер поново поприма обрисе озбиљног колектива. Самим тим и амбиције су порасле, тако да им је жеља да следеће године заједно прославе 40. рођендан и пласман у Другу лигу Србије.


Састав

Боје ЖКК Пролетер са слане баре ове године браниће: Јована Граховац, Тамара Тривунић, Милица Ристановић, Миа Милошевић, Ивана Цураковић, Анђела Кнежевић, Тијана Турчиновић, Милица Лакић, Софија Мишић, Исмихана Шкријељ, Милица Узелац, Анђела Јовановић, Сања Мркић, Теодора Билаћ, Бојана Братић, Марија Пагачевић, Милица Вишекруна и Марина Лазић.


- Моје бивше саиграчице, које су сада у управи, позвале су ме да уозбиљимо причу на свим фронтовима, јер клуб има богату традицију. Прошле године смо стабилизовали клуб, организационо у потпуности, још увек радимо на потпуној финансијској консолидацији, окупили смо играчице, а ове смо кренули максимално професионално са великим амбицијама. Постоје реалне велике шансе да изборимо виши ранг, али ни ту не желимо да се зауставимо - рекла је мастер професор физичког васпитања и дипломирани тренер кошарке Дијана Месаровић, које је имала богату играчку каријеру, а играла је и у златно доба Хемофарма, који је 12 година био неприкосновен.

Жеља им је, према Дијаниним речима, да поново добију статус градског клуба, у смислу да уђу у програм редовног финансирања, да добијемо ваљане термине за тренирање, као и то да деца не плаћају чланарину. Дијана напомиње да је као предуслов свега тога то што клуб функционише као породица.


Играле за Лану

Недавно је ЖКК Пролетер организовао хуманитарну утакмицу за 10-месечну Лану Јовановић, која болује од спиналне мишићне атрофије, тип 1.

- Све играчице, друголигаша Срема и наше, су послале смс поруку за малу Лану. Уз то, свака од нас (играчице, тренери и управе) смо обезбедиле по још пет особа које су, такође, послале смс, што је било око 250 порука. И поред изостанка публике ми смо се снашле, урадиле смо добру ствар. Када би сваки клуб то урадио помоћ би била велика - рекла је Дијана.


- Садашњу екипу чине играчице повратнице, које су годинама биле чланови Пролетера, као и оне са међународним искуством, које су биле и репрезентативке, али имамо и неколико талентованих кошаркашица. Ја сам за професионални однос, али не по сваку цену, пошто потенцирамо и на томе да наше играчице паралелно студирају. Наша екипа има потенцијал и квалитет да напредује и да се малтене прошетају Првом регионалном лигом. Једини озбиљан противник за прво место биће нам Стара Пазова - уверава Месаровићева.

Руководство клуба активно ради и на омасовљењу млађих категорија, где постоје озбиљни планови.

- Клуб је окупио велики број девојчица, али је пауза због короне оставила трага, па смо остали на једној селекцији, али “шареној”. Покушаћемо да по школама покренемо млађе селекције и да у сарадњи с Градом то буде бесплатно. Надам се да ћемо успети у нашој намери - рекла је Дијана Месаровић.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести