СРБИЈА УЗ ОСЦИЛАЦИЈЕ ПОБЕДИЛА ПОРТОРИКО Никола Јовић је Пешићев „џокер“

Кошаркашка репрезентација Србије победила је Порторико у другом колу Б групе Светског првенства и обезбедила пласман у наредну фазу турнира.
ФИБА/Никола Милутинов адут Србије у рекету
Фото: ФИБА/Никола Милутинов адут Србије у рекету

Наша селекција одиграла је маестрално прво полувреме, мало се опустила у наставку, али је на крају рутински уписала тријумф. У наредном дуелу, српски тим одмериће снаге са Јужним Суданом.

Говорило се пред почетак утакмице о томе да овај дуел неће бити сличан претходном из „Штарк арене“, када су „орлови“ током треће четвртине имали и 51 поен предности. Говорило се о томе да је то припремна утакмица, да није реалан одраз квалитета. Како се само погрешлило у тој процени... Изабраници Светислава Пешића су од уводних минута наметнули препознатљив ритам. Агресивност у одбрани, транзиција која проистиче одатле, унутрашња игра, притисак на лопту... Све су то чиниоци заслужни за двоцифрену предност Србије, већ после пет минута. Милутинов је ухватио скок, напад се развио и Богдановић је пронашао самог Николу Јовића, који је био прецизан за три поена. Била је то само најава демонстрације силе наше селекције и онога што ће уследити.

Одлично је сарађивао Никола Јовић са имењаком на центарској позицији. Милутинов је био незаустављив фактор под кошем, на месту на којем Порториканци нису имали адекватног играча који може да парира горостасу Олимпијакоса. Прикључио се игри и Стефан Јовић и додатно допринео тоталној деструкцији карипског тима. Заостајао је Порторико крајем прве деонице за 18 поена, а да се Богдановић није ни уписао у листу стрелаца. То довољно говори о томе колико овај састав не зависи искључиво од шутера Атланте. Да ипак унесу мало неизвесности Порториканци су успели пред почетак друге четвртине, када су везали шест поена. То је само разљутило српски тим, који је узвратио серијом 7:0 и дошао до новог максималног плуса. Најзаслужнији за то био је Алекса Аврамовић, узданица „орлова“ са клупе и једна од најбитнијих карика у Пешићевом тиму. За непуна четири минута постигао је осам поена и одвео свој састав до недостижних плус 24. Логичан след догађаја био је тајм-аут Порторика, али ни он није много помогао. Напротив, Србија је додатно подигла ниво игре и на велики одмор отишла са равно плус 30. Већ тада је било јасно да не постоји никаква шанса да епилог буде другачији од убедљивог тријумфа „орлова“.

Тако се бар чинило. Опустили су се потом Пешићеви изабраници у трећој четвртини. Уместо да докрајче супарника који је већ био на конопцима, урадили су супротно. Вратили су га у живот веома лошом игром у дефанзиви. Чак 31 поен примила је Србија у трећем делу игре, чиме је закомпликовала себи ситуацију и последњих 10 минута чекала са и даље високих, не и недостижних плус 17.

До краја утакмице, наша селекција је уз мање проблеме успела да исконтролише налете ривала и упише победу вредну друге фазе Мундобаскета.

ПорторикоСрбија 77:94 (15:27, 12:30, 31:18, 19:19)

МАНИЛА: Манила Аранета Колисеум, гледалаца: 1000, судије: Росо (Француска), Залазар (Аргентина), Пералта (Еквадор).

ПОРТОРИКО: Кондит 5 (11ск), Форд 9, Холанд 3, Хауард 13, Ортиз 5, Пинеиро 14, Рејес, Ромеро 8, Томпсон, Томпсон Јуниор 9, Торо Бареа 2 (5ас), Вотерс 9 (9ас).

СРБИЈА: Аврамовић 15, Богдановић 17 (5ск), Давидовац 2, Добрић 9, Гудурић 5, Н. Јовић 17 (4ас), С. Јовић 6 (6ас), Маринковић 5, Милутинов 12 (15ск), Петрушев, Ристић 4, Симанић 2.

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести