Српкиње после драме на Европском првенству

Кошаркашице Србије савладале су Турску у Истанбулу у последњој утакмици кваификација за Европско првенство 76:83 (15:18, 19:20, 19:15, 10:10, 10:10, 3:10).
Kosarkasice Srbije/KSS
Фото: Кошаркашки савез Србије/Кошаркашице Србије

До четвртог тријумфа Српкиње су дошле после два продужетка и велике драме.

Прво су Туркиње избориле додатних пет минута са пенала преко Исил Асен, а онда су биле на корак до преокрета, који је спречила Ивон Андерсон одличном игром у одбрани и нападу за још један продужетак кошем секунд пре краја.

На крају је Американка преломила меч одлучујућим тренуцима са украденом лоптом и четири поена после контре.

Србија је тако изборила место на шампионату који ће се одржати наредне године у Шпанији и Француској, два кола пре краја.

Најефикаснија је била Андерсон са 25 поена (11/17 из игре), уз још пет скокова и шест асистенција, Соња Васић је имала 18, Јелена Брукс 17, а Александра Црвендакић 12.

После стегнутог почетка и вођства Турске, Србија је поенима Невене Јовановић и Ивон Андресон ухватила прикључак и обезбезбедила вођство после прве четвртине.

Изједначено је било и у других 10 минута, али је Црвендакић убацила важне поене, па је Србија на полувремену имала четири поена вишка (38:34).

Изабранице Марине Маљковић друго полувреме отвориле су тројком Брукс, али је убрзо уследио празан ход српског тима, када скоро пет минута нису постигле кош.

Туркиње су то искористиле на прави начин, убрзо су повеле са највећом разликом од шест поена.

Да меч не оде у другом правцу, побринуле са капитенка Брукс, Андресон и Васић, добром игром на обе стране, па је резултат пред последњих 10 минута био нерешен 53:53.

У завршници је виђена велика борба оба тима, Србија је у последњих 60 секунди стекла предност од три поена.

Турска је узвратила тројком Албен, али је Васић погодила за ново вођство 39 секунди пре краја.

Албен је слободним бацањима изборила продужетак за свој тим, који је боље кренуо у додатном периоду и повео са плус четири.

Србија је агресивном игром успела да се врати,погађале су Андресон и Брукс кад је било важно.

Васић је промашила полагање за изједначење, а нова Американка у српском тиму уз звук сирене постигла је поене за нови продужетак.

У нових додатних пет минута доминирала је Андерсон, која је одмах направила серију од 4:0.

Везале су наше кошаркашице неколико добрих одбрана, биле агресивне, Црвендакић је са пенала минут пре краја била прецизна, а тачку на меч ставила Васић тројком у последњим секундама.

Србију до краја квалификације очекује још један "прозор" у фебруара следеће године, када треба да игра против Албаније и Литваније.

Турска-Србија 76:83 (15:18, 19:20, 19:15, 10:10, 10:10, 3:10)

ИСТАНБУЛ: Ахмет Комерт спортска хала, судије: Хруса, Матек (Чешка), Фаур (Румунија).

ТУРСКА: Фитик 2, Јилџихан 5, Коксал 2, Билгић 16, Албен 17, Ерат, Холинсворт 16, Сенџурек 14, Јавуз, Ајдин 1, Елдас 3, Топуз.

СРБИЈА: Васић 18 (8ск), Чађо 2, Крњић 2, Јовановић 3 (6ск), Брукс 17, Црвендакић 12 (12ск), Андерсон 25 (5ск, 6ас), Станковић 2, Ногић, Станаћев, Шкорић 2, Турудић.

М. К.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести