ШТА НОВИ ТРЕНЕР СФЕРОПУЛОС ДОНОСИ ЗВЕЗДИ Тресао се Пиреј кад он виче!

Јанис Сферопулос нови је тренер Црвене звезде, потписао је двогодишњи уговор, нема много времена за промоције, представљања и најаве.
s
Фото: Youtube printscreen/ilustracija/EUROLEAGUE BASKETBALL

Из прве руке, Мавродонтис је за српске читаоце изнео утиске о раду Сферопулоса, са којим је дуго сарађивао.
Сматра да је Сферопулос "чврста рука" и тренер који воли дисциплину и стабилну одбрану, али да уме да балансира са играчима који имају привилеговани статус. Тако је било у ери Спанулиса и Принтезиса, издваја се и чињеница да је Јанис додатно развио и до краја афирмисао Николу Милутинова , који је и у Партизану уз Душка Вујошевића показао да ће постати један од најбољих евролигашких центара. 

- Што се тиче Сферопулоса, погодили сте ми "живац" јер сам велики поштовалац његовог рада. Он је тренер који све почиње одбраном, жели да његови тимови играју добру одбрану. У Олимпијакосу је направио тај велики корак напред јер је до тада био помоћник у ЦСКА, у репрезентацији. Тренирао је Паниониос и Колос са Родоса. Али Олимпијакос му је био први тим Евролиге, тако да је то било нешто велико. И успео је. Освојио је две узастопне титуле. Што се тиче финала Евролиге, знаш да је најлакши одговор рећи да је играо на домаћем терену противника. Мислим, играо је у Истанбулу са Фенербахчеом 2017. године, а 2015. је играо у Мадриду против Реала. И није лако победити те тимове на њиховом терену. Знате то. Увек је љубазан са медијима. Забавно је бити у његовој близини, али неће вам дати ексклузиве, увек зна да чува своју дистанцу. Одговара на сва питања, па и на она која му се не допадају. А као тренер је "чврста рука". Сећам се много пута да смо на тренинзима Олимпијакоса били у простору за новинаре у "Дворани мира и пријатељства", чак сам ту могао да га чујем јасно и гласно, знате, тресла се цела хала.

Фото: Youtube printscreen/ilustracija/EUROLEAGUE BASKETBALL

Дуго је Сферопулос радио у Олимпијакосу и Макабију (по четири године), па се навијачи Звезде надају да могу нешто слично коначно да виде и у свом дворишту. 

- Он је, као што знате, веома вољен у Олимпијакосу, имао је доста симпатија и од навијача Макабија, пружили су му љубав, али је у његовој последњој години изгледало као да ће се круг "затворити", па је отишао. У Олимпијакосу га и даље сматрају једним од најуспешнијих тренера. Освојио је титуле, имао је два финала на фајнал-фору, а 2018, године, његове последње, ако се сећате, Олимпијакос је био као болница када је играо против Жалгириса из Каунаса у плеј-офу (1-3). Принтезис је био повређен, Милутинов је био повређен, Богрис је био повређен, Василис Спанулис је имао неких проблема... Било је лудо у овој плеј-оф серији и тој сезони генерално. Што се Макабија тиче, да није било коронавируса и прекида, стопостотно сам сигуран да би отишао на фајнал фор. Та година је била хорор за клуб јер су имали сјајну екипу, али је пандемија све прекинула.  Наравно да уме да се носи са притиском. Какве играче воли? Пре свега, он је "регрутовао" Николу Милутинова из Партизана и направио га стартером, а после тога све знате - Милутинов је експлодирао. И знао је да има Василиса Спанулиса, поштовао је Василиса Спанулиса и Јоргоса Принтезиса, знао је да су та двојица кључ за победе и титуле. Као што сам рекао, он је сјајан тип, сјајан тип. Он воли да има страствене играче, наравно, много тога зависи од буџета који има јер је у Макабију доводио играче који су могли више ствари да раде. У Олимпијакосу су центар свега били Василис Спанулис и Јоргос Принтезис, а он је покушавао да гради екипу око њих и да они имају "помоћнике".

- А у Макабију, ако видите списак играча, имао је много играча са огромним талентом као што је Илајџа Бриант, ту су били и многи други. И играо је ту некако другачији стил кошарке, брже, интензивније. Али пре свега, он увек жели да његови тимови играју добро одбрану. Ако не играте одбрану, имаћете проблем са тренером Сферопулосом. Углавном, то је то. Као што сам рекао, велики сам његов обожаватељ, много га поштујем, и он зна да га много поштујем. И ово је огроман трансфер за Црвену звезду, то је тренер који треба да буде у Евролиги, он је на нивоу Евролиге, штета је што га није било неко време у такмичењу. Али сада је ово огромна прилика и видећете да ће урадити велике ствари са тимом. Велике ствари, сигуран сам. У реду, Ивановић је такође "тежак" тренер, и Сферопулос је, али може да преокрене ствари за Црвену звезду, сигурно.

(Блиц)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести