Зве­зда боља у првом дербију против Партизана

Цр­ве­на зве­зда је у пр­вом дер­би­ју Су­пер­ли­ге Ср­би­је без ве­ћих про­бле­ма (резултатом 85:74) кру­ни­са­ла не­спор­но ве­ћи ква­ли­тет, и тим­ски и ин­ди­ви­ду­ал­ни, те је сти­гла до за­слу­же­ног три­јум­фа. Пар­ти­за­ну је за из­не­на­ђе­ње тре­бао со­ли­дан учи­нак Аме­ри­ка­на­ца Хе­че­ра и Гор­до­на, али су они меч за­вр­ши­ли без по­е­на.
Kosarkasi Crvene zvezde Foto: twitter@kkcrvenazvezda
Фото: Foto twitter@kkcrvenazvezda

По­о­че­ла је Зве­зда свом сти­лу, сна­жно у од­бра­ни, па је Пар­ти­за­ну тре­ба­ло ви­ше од че­ти­ри ми­ну­та да стиг­не до пр­вих по­е­на, а до та­да су цр­ве­но – бе­ли по­ве­ли са 12:0. Го­сти су по­че­ли да игра­ју осми­шље­ни­је и ефи­ка­сни­је на­па­де ка­да је Хе­че­ра за­ме­нио Рат­ко­ви­ца, а уз бо­љу де­фан­зи­ву цр­но – бе­ли су ус­пе­ли да ухва­те при­кљу­чак, пре све­га пре­ко Лу­ко­ви­ћа. У дру­гој че­твр­ти­ни Зве­зда је бр­зо иза­шла из бо­ну­са, а раз­го­ро­па­дио се ка­пи­тен Пар­ти­за­на Но­ви­ца Ве­лич­ко­вић. До пр­вог из­јед­на­че­ња Пар­ти­зан је сти­гао на­кон по­е­на Лу­ко­ви­ћа (28:28), а до дру­гог на­кон трој­ке Ве­лич­ко­ви­ћа (36:36).

Ипак, Зве­зда је ус­пе­ла да са ви­шком од че­ти­ри по­е­на оде на од­мор (42:38), а пр­во по­лу­вре­ме до­не­ло је не­ве­ро­ват­них 35 сло­бод­них ба­ца­ња. За­чу­ђу­јућ је по­да­так да је Зве­зда бо­ље шу­ти­ра­ла трој­ке не­го по­на­ле ( 4 до 6, на­спрам 8 од 16 сло­бод­них ба­ца­ња), Пар­ти­зан је имао пет ско­ко­ва ви­ше, а цр­ве­но – бе­ли су ри­ва­ли­ма “укра­ли” чак де­вет лоп­ти.

По­чет­ком дру­гог де­ла Пар­ти­зан се опет му­чио у на­па­ду, што је Зве­зда ис­ко­ри­сти­ла и по­ла­ко али си­гур­но по­но­во до­шла до дво­ци­фре­не пред­но­сти (59:49). Го­сти су има­ли ло­шу се­лек­ци­ју шу­та, Аме­ри­ка­на­ца у цр­но – бе­лом та­бо­ру ниг­де ни­је би­ло, па су цр­ве­но – бе­ли, иако ни­су по­себ­но бли­ста­ли, тре­ћу че­твр­ти­ну окон­ча­ли при­стој­ним вођ­ством од де­вет по­е­на раз­ли­ке (65:56). И у на­став­ку ви­ђе­на је слич­на сли­ка, а ти­му Зве­зде се рас­пу­цао Чарлс Yен­кинс, на­пла­тив­ши та­ко про­ма­ша­је из пр­вог де­ла ме­ча.

На­кон три и по ми­ну­та у по­след­њој де­о­ни­ци Зве­зда је има­ла мак­си­мал­них 15 по­е­на ви­шка (73:58) и по­бед­ник дер­би­ја се мо­гао на­слу­ти­ти. Ка­ква  - та­ква на­да за Пар­ти­зан по­ја­ви­ла се на­кон две уза­стоп­не трој­ке (Бир­че­ви­ћа и Ан­дри­ћа) ка­да је на се­ма­фо­ру ста­ја­ло 78:72, али је Пар­ти­зан по­но­во ушао у се­ри­ју гре­ша­ка, што је ко­шар­ка­ши­ма Зве­зде омо­гу­ћи­ло да без ве­ћих про­бле­ма по­ен­ти­ра­ју и стиг­ну до си­гур­не по­бе­де.

Д. Кне­жић

Цр­ве­на зве­зда – Пар­ти­зан 85:74  ((23:16, 19:22, 23:18, 20:18)

БЕ­О­ГРАД: дво­ра­на “Алек­сан­дар Ни­ко­лић”, гле­да­ла­ца: 5247, су­ди­је: Во­ји­но­вић, Гли­шић, Ни­ко­лић.

ЦР­ВЕ­НА ЗБЕ­ДА МТС: Вол­терс 10 ( 5 ск), Томп­сон, Дан­гу­бић 9, Ми­тро­вић 17, Ла­зић 2, До­брић, Си­мо­но­воћ 3, Ра­ки­ће­вић, Yен­кинс 15 (9 ас), Гу­ду­рић 3, Ку­змић 14, Бје­ли­ца 12. 

ПАР­ТИ­ЗАН НИС: Рат­ко­ви­ца 4 (6 ас), Вра­бац 2, Ма­рин­ко­вић 11, Ве­лич­ко­вић 13 (8 ск), Мај­сто­ро­вић 4, Бир­че­вић 16, Ко­при­ви­ца, Ан­дрић 3, Хе­чер, Пот 4, Гор­дон, Лу­ко­вић 17.  

Величковић: Можемо са Звездом, дерби добија "туча" и жеља

Најбољи кошаркаш Партизана Новица Величковић, после пораза од Црвене звезде (85:74) сматра да црно-бели могу да парирају вечитом ривалу у трци за титулу првака Србије.

"Били смо нешто лошији три минута и Звезда се тада "одлепила". Нису нас изненадили, имају квалитет и целе сезоне играју добро, против њих мора да се игра свих 40 минута. Морамо сви да схватимо да можемо да се надмећемо са њима кад смо максимално мотивисани и са пуно контакта, јер тако играју они", рекао је Величковић новинарима после утакмице.

Крилни кошаркаш истиче да у дербију тактика нема важну улогу, већ снага, енергија и мотив.
"Знамо све њихове нападе, они наше, у суштини одлучује физика, "туча", жеља и срећа. Сећам се оне тројке Гудурића о таблу... Нисам незадовољан, биће борбе са Звездом и верујем да можемо да се носимо".
Он се осврнуо и на вербални сукоб са тренером Александром Џикићем на мечу са Вршцем на старту Суперлиге.

"Све је иза нас и не желим да причам о томе, сви знају шта је било. Партизан ми је, поред фамилије, најважнији и волим га, као и Џикић. Ово је моја кошаркашка породица", закључио је Величковић, додавши да га увреде са трибина мотивишу и да је дерби, са свим тим стварима, један од разлога што се вратио у Партизан.

Кузмић: Победа најважнија; Симоновић: Има живота у нама

Центар Црвене звезде Огњен Кузмић истакао је да игра није толико важна колико победа над Партизаном (85:74) у 2. колу Суперлиге.
"Имали смо неколико падова у игри, морамо то да исправимо, али најважније је да смо победили. Меч је био тежак, а као и сваки дерби занимљив, не битно у ком саставу играју екипе", рекао је Кузмић новинарима после утакмице.

Кузмић није желео да потенцира умор, иако су кошаркаши Црвене звезде ове сезоне већ одиграли 67. меч.
"Не смемо да причамо о снаги и мотиву, морамо да их пронађемо и играмо до краја. Нема изговора, ништа није лако", рекао је Кузмић.
Његов саиграч Марко Симоновић наглашава да његова екипа још увек има снаге упркос напорној сезони.

"Има још живота у нама... Одиграли смо много утакмица, баш је тешко. Полако дижемо форму, добро смо кренули против Партизана, контролисали дешавања, оно су покушали да се врате, али није то била велика претња", навео је крилни кошаркаш.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести