Одбојкашице Србије у полуфиналу Европског првенства

БЕОГРАД: Женска одбојкашка репрезентација Србије пласирала се у полуфинале Европског првенства, пошто је вечерас у четвртфиналу у Београду победила Француску 3:1 (22:25, 25:18, 25:7, 25:20).
t
Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic

Био је ово други дуел два тим на ЕП, а након победе у групној фази, двоструке узастопне шампионке Европе славиле су и у четвртфиналу после 96 минута игре.

Најефикаснија у победничком тиму била Тијана Бошковић са 27 поена.

После одличне игре у првом сету Француска више није имала шта да трази у мечу, јер су изабранице Зорана Терзића подигле ниво и показале зашто су актуелне европске и светске првакиње.

Капитенка Маја Огњеновић, којој је ово био 300. меч у дресу репрезентације, серијом добрих сервиса у финишу другог сета омогуцћила је да Србије дође до кључне предности и изједнацења у сетовима, а велики посао одрадила је и Тијана Бошковић.

Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic


Терзић: Редовно ратујемо са Турском у завршницама

Када смо добили други сет и када су се девојке мало опустиле, ствари су дошле на своје место и било је врло лако до краја утакмице, изјавио је селектор одбојкашица Србије Зоран Терзић после победе против Француске.

"Како смо ми играли у првом сету и колико су девојке биле да ли импресиониране атмосфером, да ли помало уплашене од тог четвртфинала зато што се игра у Београду... Генерално никада нису биле, али сада веома тврдо, без неких течних акција, без неких ствари по којима су препознатљиве наше играчице, без сервиса пре свега. Слабо је све то изгледало. Касније када смо добили други сет, када су се мало опустиле ствари су дошле на своје место и било је врло лако до краја утакмице", рекао је Трезић после меча.

Актуелне светске двоструке узастопне шампионке Европе у полуфиналу ће играти против Турске, што ће бити реприза финала из Анкаре 2019. године.

"Не само да смо прошли финалисти, него последњих дуго година ратујемо са њима. Победили смо их 2015. за бронзу, па 2017. смо их добили у полуфиналу, па 2019. у финалу... И 2011. у полуфиналу. Редовно ратујемо у завршницама шампионата. Изузетно су добра екипа, састављена од одличних играча са врло добром клупом. Оне играју у једној од најјачих лига на свету. Још један детаљ је важан, који може да одлучи, а надам се да неће бити на њиховој страни, а то су жеља и мотив", рекао је Терзић и додао:

"Они ће бити изузетно мотивисани, не само да нам враћају дугове из Анкаре, и од пре тога, него да дођу најзад до тог злата, које немају, а до ког су биле близу неколико пута. Биће врло тешко победити ту утакмицу, али уз праву жељу и мотивацију и релаксирану игру имамо шансе", поручио је Терзић.


Након тога уследио је трећи перфектан сет српских одбојкашица, који је отворен серијом 7:0, након чега Францускиње нису "постојале" на терену.

Доминирала је Србије у сваком аспекту игре, а ривалу је дозволила да освоји само седам поена.

Фото: Танјуг/AP Photo/Darko Vojinovic

У истом ритму настављено је и у четвртом сету, који су одбојкашице добиле 25:20 и тако се пласирале међу четири најбоља тима.

Србија ће у полуфиналу играти против Турске у петак, док други полуфинални пар чине Холандија и Италија.

Огњеновић: Жеља је била пресудна

Капитенка одбојкашица Србије Маја Огњеновић изјавила је да је жеља била пресудна за преокрет против Француске и пласман у полуфинале Европског првенства.

"Жеља је била та која је била пресудна од другог до последњег сета. Видело се да смо утакмицу кренуле у грчу, да нисмо могле да дођемо до жељене игре због страха који је по мом мишљењу тотално неоправдан. Знали смо да је ово четвртфинале и да је већ елиминациона фаза, али мислим да не бисмо смеле то себи да приуштимо јер смо једна од најбољих репрезентација на свету", рекла је Огњеновић после меча.

Огњеновић, која је против Француске одиграла 300. меч у националном дресу, истакла је да наредни ривал Турска има и сјајне појединце, али и слабе тачке.

"Нама су Туркиње стари и добро познати ривали и свакако да ће се трудити на неки начин да нам врате за оно чувено финале у Анкари", закључила је Огњеновић.

Најефикаснија у српском тиму Тијана Бошковић истакла је да тим почео меч нервозно, али да победа није била упитна.

"Нисмо отворили меч онако како смо хтели. Играли смо мало нервозно, али мислим да победу нисмо доводиле у питање, што смо показале у трећем и четвртом сету. Показали смо како треба да играмо и идемо спремно у полуфинале које нас очекује за два дана", рекла је Бошковић.

Полуфинале са Турском на програму је у петак од 17 сати.

"Ставићемо акценат на нашу игру, свакако да је Турска једна од најквалитетнијих екипа у Европи, али потрудићемо се да дамо све од себе и надам се да неће бити проблема. Сигурно је да неће бити лако", истакла је Бошковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести