СП: Србија у полуфиналу упркос тесном поразу од Пољске

ТОРИНО: После сјајне партије у мечу са Италијанима, одбојкаши Србије поражени су максималним резултатом од Пољске у другом сусрету финалног турнира Светског првенства.
d
Фото: FIVB

Нису наши момци задржали ниво игре из првог дана, много грешака на сервису, недостатак блока и слаба реализација контри, уз разиграног ривала који нам пословично не лежи, Србија је претрпела пораз, али је освојила довољно поена да математички осигура пласман у полуфинале.

Оба тима су кренула сигурно у нападу, али се поткрала и понека грешка па се одржавао егал. Само једна акција је била довољна да се у контри истакне Ковачевић и да Србија дође до два поена вишка (10:8). Нису наши момци имали енергију као у мечу са Италијом, али то је било очекивано. Играло се дуго поен за поен, а тек ас сервисом Марка Ивовића је наш тим отишао на три поена вишка на другом техничком тајм-ауту (16:13). Поново добар сервис Ивовића и морао је Хејнен да реагује одмором код 17:13 јер је његов тим губио корак. Пришли су Пољаци на 17:19 јер су измене упалиле, али нису ту стали и асом Бјенека су дошли до изједначења (21:21). Добра одбрана Мајсторовића донела је контру Ивовићу, али је Пољска одмах узвратила до 23:23. Нисмо искористили пргу сет лопту, а Пољаци јесу своју трећу и повели после бољих сервиса.

Распуцао се Атанасијевић и с неколико везаних поена донео Србији осетну предност (8:5). Исти играч нам је одржавао предност све до нових добрих сервиса Пољака те расположених Курека и Кубјака који су стално враћали свој тим у вођство. Проблеми с пријемом су се наставили с наше стране мреже, уз понеку грешку и „Орлови“ су се нашли у заостатку. Ушли су Лубурић и Петрић, али је и даље Курек био доминантан, а блока Србије никако није било. Изједначена борба најављивала је драму у завршницу у којој су се поново боље снашли Пољаци. Србија није погађала сервисе, с друге стране, Пољска је играла одбрану и реализовала контре за дуплирање вођства.

Фото: FIVB

Није ишли све нашим момцима како су очекивали, мењао је Грбић тражећи поставу која ће све покренути. Природно, дошло је до препирке кроз мрежу, па су Кубјак и Ковачевић добили по црвени картон, али је предност Пољске нарасла на 10:7. Блок Крсмановића на Куреку вратио је егал. Никако нисмо успевали да подигнемо ниво реализације контри и зато је актуелни светски шампион водио 16:14 на другом обавезном одмору. Грешка Кубјака и ас Ковачевића поново су поравнали стање (18:18). Поново је прорадио сервис Пољака и веома брзо им донео победу која их оставља у трци за полуфинале.

Србија се пласирала у полуфинале, а у И групи су то успели Америка и Бразил који ће у петак одлучивати о првом месту у групи.

СрбијаПољска 0:3 (26:28, 26:28, 22:25)

Хала „Пала Алпитур“, гледалаца: 8.950, судије: Турси (Бразил), Шабан (Египат).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 14, Катић, Петрић 1, Крсмановић 3, Ивовић 7, Јововић 2, Атанасијевић 11, Лубурић 3, Мајсторовић (л), Подрашчанин 4, Росић (л), Лисинац 4, Костић.

ПОЉСКА: Новаковски 1, Конарски, Курек 15, Шалпук 8, Шулц 2, Војташек (л), Џизга, Ломач, Кубјак 14, Шљивка, Кочановски 1, Заторски (л), Кволек, Бјенек 12.

М. Ристић


И група

Русија – Бразил 2:3

Русија – САД 0:3

Петак

САД – Бразил (17)

 

Ј група

Србија – Италија 3:0

Србија – Пољска 0:3

Петак

Италија – Пољска (21.15)

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести