Светска лига: „Орлови” спремили замку за „петлове”

Чак четири победе и 12 бодова су пренели одбојкаши Србије у другу фазу Светског првенства, дозволивши само минимални пораз од Американаца у Ц групи.
d
Фото: ФИВБ

Дан паузе и селдба из Барија у Варну добро је прошао, већ су наши момци одрадили тренинг прилагођавања на нове услове и данас их очекује једна од утакмица са звањем “бити или не бити”, а противник је добро познат – репрезентацдија Француске.

“Галске петлове” наша репрезентација није победила од 2011. година на великим такмичењима, али то никоме не прави проблем ни велико оптерећење јер игра коју су “орлови” приказали с Русима, довољна је да савлаада сваког ривала из светског врха. На крилима те победе ће наши момци наступити данас, а после Француза, противници ће им бити актуелни светски шампион Пољска и увек неугодна Аргентина.

- Као и у првој групи, свака победа и сваки бод су важни јер прваци  иду сигурно даље, али и две најбоље другопласиране тако да се не меримо само с нашом групом, већ и са осталим. Како шампионат одмиче, ривали су све тежи, али имали смо два теста с јаким екипама и добро смо се показали. Полако подижемо форму и надам се да ћемо наставити у ритму са последњих неколико утакмица – рекао је селектор Никола Грбић, а онда причао о днашњем ривалу, селекцији Француске. – Они су једна од екипа које нам не леже последњих година, на великим утакмицама. Играли смо неколико дана пред првнство две утакмице у измешаним саставима. Сада не играју тако добро и нису убедљиви као што су били у последњих неколико година, али очекујем да ће бити на највишем нивоу у овако важној утакмици. Победа над њима би нам заиста пуно помогла, да се приближимо пласману у трећу рунду.

Пуно ће зависити у нашој игри од пријема сервиса где се очекује да Урош Ковачевић и Марко Ивовић изнесу највећи део терета.

- После утамице с Русима и победе, мислим да смо се подигли психолошки и самопоуздање је сада на вишем нивоу, а то ће нам сигурно помоћи у данашњем дербију с Французима. Имамо лош скор с њима, али мислим да можемо да победимо негде решимо питање пролаза у трећу рунду – истакао је Ивовић.

Најискуснији у нашој репрезентацији је средњи блокер Марко Подрашчанин који добро зна како се освавају одличја, а он истиче да није важно ко је ривал с друге стране докле год игра нашег тима буде на нивоу.

- Француска је екипа коју од 2011. године нисмо добили, али мислим да то не треба да нас оптерећује јер пријатељске утакмице с њима су нам показале шта можемо. Једну смо добили, другу тесно изгубили. Екипа су која већ дуго игра заједно, освајају трофеје последњих година, али ме радује то што смо у Варну донели четири победе и 12 бодова, као и то што наша игра константно напредује. Чекају нас Пољаци и Аргентинци, увек неугодне екипе, посебно Пољска која има свих пет победа и један је од главних фаворита за титулу. Гледаћемо нашу страну мреже, обратити пажњу на сервис који је коначно кренуо, а показаћемо на терену све што умемо, без обзира ко буде ривал – јасан је Подрашчанин.

М. Ристић

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести