ЧЕТВРТО ФИНАЛЕ ЗАРЕДОМ, НАШИМ ОДБОЈКАШИЦАМА ТРИЛЕР ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ Српкиње за титулу ЕП са Турском

Одбојкашице Србије играће четврто узастопно финале европског првенства. Наша селекција је савладала незгодну Холандију у полуфиналу и за титулу ће се борити у недељу против Турске на шампионату Старог континента у Белгији.
Одбојкашки савез Србије
Фото: Одбојкашки савез Србије

С обзиром на то да су бранитељке трофеја Италијанке, изгубиле од Туркиња, неће бити репризе прошлог финала, али хоће оног из 2019. када су наше биле успешније. Српкиње имају прилике да узму четврто злато (2011, 2017. и 2019) и да се поново врате на трон после освојене вицешампионске титуле пре две године када су изгубиле од Италије.

Фото: Одбојкашки савез Србије

Сада су у Белгији у полуфиналу играле исте селекције као на претходном ЕП, а кратких рукава је опет остала Холандија, док ће се Турска, која је тада узела бронзу, сада борити за најсјајније одличје.

Србија је у незгодном тренутку остала без првог дизача Маје Огњеновић, која се прехладила, као и либера Александре Јегдић, коју је задесио исти проблем. Упркос томе, на крилима увек расположене Тијане Бошковић, наш тим је повео 1:0 у сетовима. Иако су диктирале темпо, Српкиње нису смеле да се опусте, јер су им Холанђанке стално дисале за вратом.

Уследили су, нажалост, проблеми у наставку. Холандија није имала шта да изгуби и играла је на све или ништа. Повела је 4:0, сјајно је сервирала, а нашима је заказао пријем, није пролазио први напад и нашле су се на „минус 8“ – 8:16. Није Србија личила на себе, никако није могла да поврати ритам и била је на корак од губитка сета – 13:23.

Србија је трећем сету надокнадила заостатак од четири поена (12:16). Морала је у игру Маја Огњеновић, која је са Мином Поповић унела потребну нову енергију. Бориле су се у тим тренуцима наше свим расположивим оружјем, успеле су да изједначе 17:17, па и да поведу 18:17 после поена Бошковићеве. Добро је сервирала Стевановићева, наш блок је био на месту, Тијана незаустављива која је и донела сет лотпу – 24:20. После још једне претње ривалки, Бошковићева је искористила трећу сет лопту за 2:1.

Фото: ЦЕВ

Морале су, међутим, Српкиње да јуре резултат, губиле су 16:18, одлучивале су нијансе у тим тренуцима, а одговорност је, наравно преузела Тијана Бошковић. Режирала је преокрет, а Холанђанке су почеле да греше. Имала је Србија 22:20, Стевановићева је одлично сервирала, Огњеновићева је блоком донела меч лопту (24:22) коју је наравно реализовала Бошковићева за ново финале Србије.

Србија – Холандија 3:1 (25:21, 15:25, 25:22, 25:21)

БРИСЕЛ: Дворана Палаис, гледалаца: 3000, судије: Булангер (Белгија), Ћезаре (Италија).

СРБИЈА: Буша 11, Лазовић, Дрча 2, Поповић 4, Узелац, Огњеновић 5, Куртагић, Пушић (либеро), Бјелица, Алексић 3, Стевановић 7, Јегдић (либеро), Бошковић 29, Лозо 11.

ХОЛАНДИЈА: Книп, Х. Јаспер, Плак 13, Кнолема, Лохуис 8, Ван Ален 2, Бонгертс, Дијкема, Баијенс 8, М. Јаспер 9, Далдероп 14, Тимерман, Ресинк, Дамбринк.

К. Б.

Резултати полуфинала

Италија – Турска 2:3

Србија – Холандија 3:1

Недеља

Меч за треће место (16)

Финале (19.30)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести