Београдски маратон у знаку борбе против рака

БЕОГРАД: Овогодишњи Београдски маратон, који ће бити одржан 21. априла, придружује се кампањи „Рак је излечив“ како би се подигла свест о значају превентивних прегледа, саопштили су организатори маратона на конференцији за новинаре.
bg maraton
Фото: Tanjug (video)

Директор Београдског маратона Дејан Николић рекао је да та манифестација ове године има „здравствени“ карактер и да се овогодишњим слоганом „Активирај се“ на првом месту шаље порука да се, каже, треба активирати у борби против рака.

Покрет трчања постаје све масовнији у свету, али и у Београду је све више оних који трче, посебно девојака и жена. Поједини народи, попут Јапанаца, успевају да трчање промовишу као здрав начин живота, а више од 12 милиона Јапанаца свакодневно трчи, казао је Николић на конференцији у Старом двору.

Најавио је да ће поводом одржавања Београдског маратона бити одржана и стручна трибина „Потрчи у сусрет сопственом здрављу“ с циљем да се укаже на значај физичке активности у очувању здравља.

Николић је навео да се ове године очекује око 8000 такмичара у маратону и полумаратону, око 20.000 учесника у „Трци задовољства“ и око 16.000 малишана у Дечијем маратону.

Додао је да ће сви учесници 31.Београдског маратона носити трачицу која симболизује кампању „Рак је излечив“ коју су покренули Министарство здравља и РТС.

Државни секретар у Министарству здравља Мехо Махмутовић каже да је предузеће Београдски маратон дало нови импулс акцији у борби против рака промовишући бављење спортом, као и да је Град Београд пример добре праксе како се заједно могу радити добре и квалитетне ствари. 

Сви заједно желимо да скренемо пажњу грађанима да морају да се јављају на превентивне прегледе и на забрињавајуће податке да 35.000 људи годишње умре од онколошких болести, указао је Махмутовић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести