ЕКСКЛУЗИВНО Власници Формуле 1 преузимају и МотоГП ХОЋЕМО ЛИ ДОБИТИ МОТО ТРКУ У ЛАС ВЕГАСУ

Обједињавање најпрестижнијих ауто и мото натјецања под једним кровом могло би донијети компанији Либертy Медиа значајне синергијске учинке и велике финансијске добитке
1
Фото: Youtube Printscreen

Откако је амерички Либерти медија преузео Формулу 1 за 8 милијарди долара, 2016. године, у том се спорту много тога променило. Од правила, преко начина медијског праћења, па све до покретања пратеће серије на Нетфликсу и значајног ширења на врло лукративно америчко тржиште.

Формула 1 данас је отворенија према јавности него икада пре, а и зарађује као никад, пружајући невиђене спектакле, као што је, на пример, тркање под светлима Лас Вегаса.

О користима таквог приступа за сам спорт и такмичење може се дискутовати, али с пословне стране несумњиво је да је Либерти медија одрадио одличан посао опште комерцијализације свега везаног за Формулу 1. Сада желе да исто понове и с најпрестижнијим мото такмичењем - серијом МотоГП.

Овог понедељка објављено је да ће Либерти медија преузети компанију Дорна спортс, која држи права на МотоГП. Њени сувласници тренутно су приватни фондови Бриџпоинт капитал (39%) и ЦПП Инвестментс (38%), док је остатак удела у приватним рукама. Либерти медија ће за 86% власништва платити око 4,2 милијарде евра (делимично у новцу, а делом и у сопственим деоницама), док ће остатак од 14% удела задржати тренутна управа Дорне. Досадашњи ЦЕО Кармело Езпелета остаће на тој позицији, а ни база се (барем за сада) неће селити из Мадрида.

Жеља им је да и са серијом МотоГП понове комерцијални успех, по рецепту који су применили на Формулу 1. Сматра се и да би довођење мото трка под исти кров омогућило компанији велику синергију и самим тим добру зараду. Аквизиција ће службено бити спроведена до краја календарске године, када је одобре сви потребни регулатори.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести