Ф1: Доминација Леклера, Ферштапен без бодова у Аустралији

МЕЛБУРН: Возач Ферарија Шарл Леклер победио је на трци за Велику награду Аустралије у Формули један.
l
Фото: Šarl Lekler/Tanjug/AP

Монегашанин је доминирао током целе трке и заслужено је славио у мелбурнском “Алберт парку”, забележивши другу победу у сезони, уз једно друго место. Ово је Леклеру четврта победа у каријери.

Друго место освојио је Серхио Перес из Ред Була, док се на последњем месту подијума нашао одлични Џорџ Расел из Мерцедеса, а његов клупски колега Луис Хамилтон је морао да се задовољи четвртом позицијом. Фернандо Алонсо завршио је на последњем месту, покушао је у последњем кругу да дође до најбржег круга трке, али је остао кратак и додатни бод припао је Леклеру.

У Мелбурну је Леклер био недодирљив током целе трке, која је три пута успоравана “сејфти каром”. Најближи возачу Ферарија већим делом трке био је управо Ферштапен, али је он у 39. кругу морао да одустане због квара на болиду. За возача Ред Була ово је друго одустајање, после оног у Бахреину. Ферштапеново паркирање болида поред стазе изазвало период виртуелног безбедносног возила, пошто је у ранијој фази трке оно заправо два пута излазило на стазу – прво због излетања Карлоса Сајнца, а потом окретања на стази Себастијана Фетела, после чега су обојица одустали.

Фото: Maks Ferštapen pored bolida/ Tanjug/AP

Ферштапена је на другом месту затим наследио клупски колега Серхио Перес. Расел је профитирао приликом другог изласка безбедносног возила на стазу, пошто је тек тада отишао у бокс, па је тако и напредовао. На тај начин дошао је до првог подијума у Мерцедесу. Хамилтон је у самом финишу у појединим тренуцима био надомак тога да нападне свог тимског колегу, али су њих двојицу на крају делиле три секунде. Пето место заузео је возач Мекларена Ландо Норис, испред клупског колеге Данијела Рикарда.

Следили су Естебан Окон у болиду Алпина и возач Алфа Ромеа Валтери Ботас. Најбољу десеторицу и уједно освајаче бодова комплетирали су Пјер Гасли у болиду Алфа Таурија и возач Вилијамса Алекс Албон, који је имао херојску трку јер је тек у последњем кругу отишао на замену пнеуматика. Била је ово одлична тактика Вилијамса, јер је Британац то учинио у тренутку када је Леклер прошао кроз циљну линију и тако је уписао први бод ове сезоне.

У генералном пласману возача воид Леклер са 71 бодом, испред Расела који има 37, док је Саинс трећи са 33.

Наредна трка шампионата Формуле један вози се за Велику награду Емилије Ромање у Имоли 24. априла.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести