ФОРМУЛА 1 Ферари прекинуо доминацију Ред Була, САЈНЦ ПОБЕДИО НА ВН СИНГАПУРА

Возач Ферарија Карлос Сајнц победио је на Великој награди Сингапура у Формули један. Шпанац је тако прекинуо низ од 10 узастопних победа Макса Ферштапена, али и 15 тријумфа заредом Ред була, а уједно се други пут у каријери нашао на највишем степенику победничког постоља.
1
Фото: Tanjug (AP Photo/Vincent Thian)

Друго место припало је Ланду Норису из Мекларена, а треће Луису Хамилтону из Мерцедеса. Актуелни шампион Ферштапен је заузео пето место. Трагичар је био Џорџ Расел из Мерцедеса, који је до пред сам циљ био трећи, али је у последњем кругу ударио у зид. Четврти је кроз циљ прошао Шарл Леклер (Ферари), а Ферштапена су следили Пјер Гасли (Алпина), Оскар Пјастри (Мекларен) и Серхио Перез (Ред бул), а прву десеторицу су комплетирали Лијам Лосон (Алфа Таури)и Кевин Магнусен (Хас).

Возач Ферарија је био одличан током целе трке, чак и у финишу када је био под великим притиском Нориса, али и двојца Мерцедеса иза њих. На почетку трке Сајнц је пратио клупски колега Шарл Леклер, који му је чувао леђа, а пратили су их Расел, Норис и Хамилтон. Онда је у 19. кругу возач Вилијамса Логан Сарџент ударио у зид и сломио предње крило, због чега је на стазу изашло безбедносно возило. Сви возачи осим Ферштапена и његовог тимског колеге Серхија Переза су отишли по нове пнеуматике, па се тако бранилац титуле нашао одмах иза Сајнца, али двојац Ред Була је врло брзо подлегао притиску. Леклер је тада био жртва стратегије свог тима, због чега је пао у поретку, а од тада је разлика између сваког од водеће четворице – Сајнца, Расела, Нориса и Хамилтона – била око секунде. Затим је око 20 кругова пре краја дошло до периода виртуелног возила безбедности, што су у Мерцедесу искористили да позову своје возаче у бокс по нове пнеуматике, да би добили бољу шансу у борби на челу. Расел и Хамилтон су муњевитом брзином сустизали Сајнца и Нориса, којег је Расел вребао константно, да би у последњем кругу возач Мекларена ударио у зид.

Следећа трка је на програму следећег викенда за Велику награду Јапана.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести