Хокејаши Војводине играју у ИХФ лиги, кренули са зачеља

Када је 2009. године после освајања Панонске лиге просторије хокејашког клуба Војводина захватио пожар, изгорела је комплетна опрема, Новосађани су се повукли из плеј-офа, а потом се и клуб угасио.
hokej piksabej
Фото: Pixabay.com

А црвено - бели су у периоду од 1998 до 2004. године седам пута били прваци државе, Војводина се шест година касније вратила на хокејашку мапу, на иницијативу неколико бивших играча. Један од њих је и садашњи тренер сениорске екипе Владан Дроздик, који је своје знање усавршавао у Финској, Јужној Кореји и Америци, у којој проводи свако лето претходних неколико година. Новосађани су стартовали слабо у ИХЛ лиги, али је у последња два меча везала две победе.

— С обзиром на то да је наш клуб у начелу аматерски, имали смо доста проблема . Били смо свесни да је голманско место потенцијална опасност, па смо довели голмана из Русије, који има 19 година и то је једини странац тренутно. Све остало су домаћи играчи, углавном Новосађани. То су момци који су одрасли у Новом Саду и у 12, 13. години отишли у Словенију или Мађарску на дошколавање, после чега су се вратили. У првом тиму игра и неколико јуниора. .

Војводина се такмичи ИХЛ лиге, најквалитетнијем такмичењу на овим просторима.

-  Иако смо последњи на табели, после победе над водећим у нашој дивизији верујем да смо конкурентнији, него што резултати говоре. Ми смо поносни на то што успевамо да правимо резултате упркос томе што имамо четири тренинга недељно. Хрватски клубови су до пре неколико година играли аустријску и руску лигу и кроз те програме одшколовали доста квалитетних играча,.  Што се Словеније тиче, два најбоља клуба су Јесенице и Олимпија, чији први тимови играју у  Алпској лиги, а док су друге екипе у нашој ИХЛ лиги. До пре неколико година смо имали канадске тренере, учили смо канадски систем игре, али су се одређена правила променила, тако да смо морали томе да се прилагодимо.

У наредном колу ИХЛ лиге хокејаши Војводине дочекују Загреб. Сусрет је на програму сутра од 13.45 часова у Леденој дворани Спенса.       

После почетних пет пораза у ИХЛ лиги Новосађани су успели да вежу победе против Младости, а затим и против до тада непораженог Сиска.

— Мени је циљ да играмо добро, са самопоуздањем и да дајемо све од себе у сваком тренутку. Некад ћемо победити, некад изгубити. Не мислим да смо толико напредовали колико се срећа окренула на нашу страну. Против Звезде смо имали педесетак шутева и дали један гол, а они су имали 12 и дали два гола, док смо против Медвешчака водили 5:3 на седам минута пре краја и изгубили 6:5. То је само одраз нашег неискуства да затворимо утакмицу. Мало смо променили приступ и било је само питање времена када ће то резултирати победом, као у Сиску, где је хиљаду људи навијало против нас, а на крају смо успели да тријумфујемо. Мислим да имамо шансе да будемо најбољи у домаћем првенству. Црвена звезда је мало слабија него прошле године, а ми смо мало јачи. Када је реч о ИХЛ-у, то такмичење је уједначеније и за мене као тренера представља много већи изазов. Јесте то дебитантска сезона, што не треба да буде изговор, већ олакшавајућа околност, да ми као клуб тренутно немамо резултатски императив.

У наредном колу ИХЛ лиге хокејаши Војводине дочекују Загреб. Сусрет је на програму сутра од 13.45 часова у Леденој дворани Спенса.       

В. М. Петровић

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести