Јуџин са 170.000 становника убедљиво најмањи град икада домаћин Светског првенства у атлетици

За многе је можда изненађујућ податак да је једна од најуспешнијих земаља у атлетици тек сада први пут домаћин светског првенства на отвореном за сениоре. Сједињене Америчке Државе, четврта држава по величини на планети, угостиће од 15. до 24. јула више од 2.000 такмичара из двеста и нешто земаља у Јуџину, који ће бити убедљиво најмањи град икада домаћин ове смотре.
1
Фото: Youtube Printscreen

Домаћин једног од најмасовнијих спортских догађаја на свету биле су метрополе попут Рима, Токија, Атине, Париза, Берлина, Москве, Пекинга, Лондона, док су и мањи градови, са нешто више од пола милиона становника били стециште краљице спортова – Штутгарт, Севиља, Гетеборг, Хелсинки, али ниједан, међутим, није био мали, у овом односу популације практично градић, као Јуyин у савезној држави Орегон на западној обали САД. 

Свакако и најмање познато име града у који ће се сјатити најбољи атлетичари и атлетичарке света, сада ће ући у друштво одабраних и остаће уписано у историји као први домаћин на тлу САД једног овако великог атлетског надметања. Пре осам година на овом месту надметали су се јуниори на планетарном шампионату. То је било, не само прво глобално атлетско такмичење на отвореном у САД, него и највеће икада у краљици спортова у овој држави, јер је више од 1.400 учесника из 153 земље дошло у Јуyин. Готово 52.000 гледалаца је са трибина током тих дана посматрало шампионат. То, ипак не може да се пореди са организацијом и целом логистиком сениорског првенства, које је после Олимпијских игара један од највећих спортских догађаја. Иако је од 2010. године Јуyин домаћин једног од 14 митинга из међународне серије Дијамантске лиге, ни то није мерило за подухват какав је светски шампионат.

Јуyин је покушао да добије улогу домаћина за 2019. годину, али је, као и Барселона остао кратких рукава јер је победио главни град Катара, Доха. Недуго после ове објаве, уследила је и та да је америчком градићу додељена организација шампионата за 2021. годину. Изостао је уобичајени процес кандидатуре и чак Стокхолм, који је, такође, желео да се нађе у трци, није ни успео да представи свој план. Иако се исто десило и 2007. када је првенство само додељено Осаки, сада је то изазвало далеко веће контроверзе и осуде.

Разлога је више, а један је и најупечатљивији. Управо је у Јуyину 1972. године основан један од најпознатијих спортских брендова „најки“ чије је главно седиште и сада у том граду. Компанију су основали управо атлетичари, тренер Бил Боверман и његов ученик, Фил Најт, тркач на средњим пругама, а први производи су им били, наравно, патике за трчање. Као један од главних спонзора атлетских догађаја и такмичара (сада и у свим другим спортовима широм света) утицај ове компаније је огроман. На удару се нашао и председник Светске атлетике Британац Себастијан Коу, некадашњи двоструки олимпијски првак на 1.500 метара, од такмичарских дана амбасадор бренда „најки“, који је по доласку на ту функцију био под притиском да раскине спонзорски уговор са овим брендом због сукоба интереса, а недуго после његовог устоличења на место првог човека планетарне краљице спортова управо је Јуyину додељено ово првенство. Оптужбе да је лобирао за град у држави Орегон због „најкија“ упорно је негирао, играјући на карту историјских атлетских имена и резултата у овом месту.

Стадион „Хејвард филд“ саграђен 1921. године, јесте чувен у атлетском свету и за потребе овог шампионата, не може се рећи да је реновиран, јер је срушен, како би био подигнут други, што се није свидело једном делу јавности, а у тај подухват уложено је тричавих 200 милиона долара, што га чини најскупљим и најмодернијим атлетским комплексом у САД. Места на трибинама су са 13.000  повећана на 30.000 и иако је и даље мали по олимпијским стандардима, историјска позадина је у овом случају већа од било које бројке и мере. Због короне је првенство са 2021. одложено за ову годину и сада ће коначно Јуyин, који носи надимак „Атлетски град САД-а“ добити прилику да се покаже у најбољем светлу као најмањи домаћин једног од највећих спортских догађаја на свету.

Свакако ће бити бољи шампионат од претходног, јер се очекује да сваки дан „Хејвард филд“ буде испуњен до последњег места, што је потпуна супротност од 2019. године када је у Дохи стадион „Калифа“ био празан чак и за најпопуларније дисциплине, финала на 100 метара. Такав дебакл тешко да ће се поновити, а с обзиром на то колико је крљица спортова популарна у Америци, учесници бар могу да рачунају на велику подршку са трибина чувеног стадиона. К. Бугарски

Чувени стадионХејвард филдзасијао у новом руху

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести