Маљковић: Против хулигана треба оштро и с драконским казнама

БЕОГРАД:  Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Божидар Маљковић оценио је данас да су хулигани велики проблем српског друштва, да је ситуација јако лоша и да је једини начин да се тај проблем реши увођење жестокох казни за преступнике, по принципу који је својевремено увела бивша британска премијерка Маргарет Тачер.
bozidar maljkovic tanjug
Фото: Танјуг/видео/Божидар Маљковић

Каже и да је веома важно да се разговара о овом проблему, јер је ситуација је јако лоса упркос троме што, додаје, хоће да верује представницима полиције и правосуђа да раде максимално и како треба. 

"Имао сам срећу и част да радим у два највећа клуба на свету, једини у историји, Барселона и Реал Мадрид имају континуирану сарадњу са навијачима, огроман део буџета, то је сада око милијарде, најбогатији су уз Манчестер Јунајтед, поклањају сарадњи са навијачима, имају између 4. 000 и 5.000 ''пења'' и сарађују са њима", рекао је Маљковић на конференцији "Фер плеј, фер лајф" која се одржава у хотелу Метропол у сарадњи Министарства омладине и спорта и Новинске агенције Тањуг.

Упозорио је, међутим, да је непходно и веома важно направити разлику између навијача и "навијача".

"Сви смо ми навијачи, али нисмо хулигани. Ја сам одрастао у Београду, знам да мангуп и бараба нису исто. Мангупи чине добре ствари, а са хулиганима не сме да буде приче. То су битанге и хулигани. Да би се све спречило основни услов је да ти људи имају страх од полиције. Имам довољно година да знам да су проблеми са полицијом почели с појавом висестраначја, тада су ушле невладине организације, реда нема и да не причамо приче. Врло мали број људи је санкционисан и једино решење је увођење модела Маргарет Тачер", каже Маљковић. 

Наводи да то подразумева да уведемо дежурног судију на стадиону, који може да изриче одмах на лицу места мандатну казну. 

Овако, каже, један адвокат заступа 1.2000 хулигана, "а сви знамо да то пролази". 

"Људи морају да имају страх од полиције ако направе преступ", поручује Маљковић и наводи пример Николе Саркозија, који је као министар унутрашњих послова Француске увео драконску меру тако што је ограничио вожњу на аутопуту на 130 на сат и тиме, према неким подацима, спасио 134.000 живота, "јер ако се вози 135 на сат, следи казна и није битно чији си син".

Он се сложио и да је едукација навијача од изузетног значаја и навео пример када је као тренер Барселоне на кратко прекинуо летовање да би се састао са навијачима из Менорке.

"Зову ме из клуба, кажу имамо састанак ''пења'', нисам имао ни одело, кажу иди купи, одем да купим одело, одем тамо. Ништа лепше у жзиоту нисам доживео, сињор Касус, човек који је доживео дубоку старост, председник тог удружења, рекао ми је да је Барселона више од клуба јер има Бугарина Стоичкова и Србина Маљковића", навео је, приметивши да, нажалост, Каталонија сада иде другим путем. 

Сличан је пример навео и кад су га из Спортског друштва Црвена звезда позвали Иван Тодоров и Слободан Вућићевић, и кад је, додаје, упознао неке сјајне момке, "толико добре да сам пожелео да ми буду зетови". 

Против хуилигана треба радити на други начин, оштро и са драконским казнама", закључио је Маљковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести