Мате Немеш, светски првак у рвању, добитник Спартакове награде

Мате Немеш освојио је златну медаљу у категорији до 67 килограма на Светском првенству (СП) у рвању, које је ове године одржано у Београду.
с
Фото: Ф. Бакић

Заједно са братом близанцем Виктором, такође, трофејним рвачем, прве кораке у овом спорту направио је у родној Сенти. Прву велику медаљу Мате је освојио на СП 2019. и то бронзану, а 2021. постао је европски првак. Сада наступа за зрењанински Пролетер с којим је управо освојио титулу државног првака. Због свих ових успеха Мате Немеш је награђен највећим спортским признањем у АП Војводини – наградом „Јован Микић Спартак”.

– Много ми значи ова награда, поготово што је у конкуренцији био и Себастијан Нађ, који је, такође, светски првак. Реално, и он је могао да добије награду. Мој брат близанац Виктор је, пре пет година, када је постао светски првак добио Спартакову награду. Срећан сам што сада у породици имамо две Спартакове награде.

На СП у Београду освојене су четири златне медаље и једна бронзана.

– Мој брат Виктор је био пети. То је изузетан резултат за наше рвање.

У финалу недавног плеј–офа државног првенства у Зрењанину чак шест светских првака се нашло на борилишту. Куриозитет којим ретко која земља може да се похвали.

– Ретко ко тиме може да се похвали, можда Русија или нека држава где је рвање национални спорт, али у нашој земљи, где можда све укупно има око 1.000 рвача то се никада није десило. Овогодишња лига и плеј–оф никада нису били јачи. Већ рвем у нашој лиги 12-13 година и могу да кажем да је ове године првенство било најјаче, веома интересантно и борбено и до краја нисмо знали ко ће бити први.

Сплетом околности Београд ће селедеће године поново да буде домаћин Светског првенства. Нација ће поново очекивати много од наших рвача.

– Биће тешко поновити овај резултат. Ни ове године нико није очекивао да ћемо освојити пет медаља. Бићемо задовољни и ако освојимо четири норме за Олимпијске игре. Наиме, следеће године СП је квалификационо за Париз, а нама су најважније Игре. Надам се да ћемо поновити резултат, али за то је потребно доста ствари да се поклопи. Понови ћу бити задовољан да освојимо и једну медаљу, али да обезбедимо четири норме за Париз.

Мате Немеш је до сада био европски и светски првак, а како каже недостаје му још олимпијска титула.

– У богатој нисци фали ми само још олимпијско злато. Даћу све од себе да и то остварим. Имаћу јаку конкуренцију на том путу, јер и Себастијан Нађ, који је ове године био светски првак у категорији до 63 килограма, планира да наступи у категорији до 67 килограма, која је олимпијска. Одлично се познајемо, тренирамо заједно већ четири-пет година. Биће веома тешко, али надам се да ћу на крају успети да изборим место у репрезентацији, узмем норму и онда да на Олимпијским играма дођем и до злата – закључио је Немеш.

Г. Маленовић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести