Микец најбољи у Перуу, освојио девето злато у Светском купу

Европски шампион и олимпијски вицепрвак ваздушним пиштољем Дамир Микец додао је ново најсјајније одличје у своју богату колекцију медаља.
Стрељачки савез Србије
Фото: Стрељачки савез Србије

Микец је првог дана Светског купа у Лими (Перу), освојио злато ваздушним пиштољем. То је Микецова девета златна, а укупно 22.медаља у каријери на Светским куповима (рачунајући све дисциплине). Поред тога има три злата и једну бронзу са финала СК.

У данашњим квалификацијама ваздушним пиштољем за мушкарце, којима је отворен турнир у Перуу, Микец је заузео треће место. Испред њега били су Турчин Исмаил Келеш и Летонац Лаурис Страутманис.

Дамиров старт у финалу је био фантастичан. У првој серији од пет хитаца низао је прецизне поготке. Пред другу серију имао пола круга предности анд Кинезом Бовеном Жангом. Европски шампион је наставио у истом стилу, па је после десет хитаца имао чак два круга више од другопласираног, а то је у том тренутку био Николаус Моурер (САД).

Међутим, Кинез и Американац су успели да сустигну и повремено престижу нашег стрелца. Пред последњу пету серију од пет метака, Моурер је био први, са минималним 0,1 кругом предности испред Микеца. Иста разлика делила је нашег стрелца и Жанга. Сви су били у конкуренцији за пласман у меч за злато.

Моурер је у завршници испао из ритма, нанизао неколико лошијих хитаца, пао на четврту позицију. Микец се вратио на челну позицију и ушао у меч за злато за Жангом, Србин и Кинез су практично били изједначени. Микец је са 25 хитаца скупио је 249,5, а Жанг 249,4 кругова. Бронза је отишла у руке Турчина Исмаила Келеша.

Наш репрезентативац је одлично почео меч за злато. Био је прецизнији од Кинеза у прве четири серије и повео са 8:0. Међутим, Жанг је потом ушао у одличан ритам и изједначио 10:10. Обојица стрелаца су гађали на високом ниову и мало грешили, у већини серија нијансе су одлучивале о томе коме ће припасти поен. После изједначења, Микец је био прецизнији у три серије за тријумф оф 16:0 и наставак златног низа.

Сем Дамира, данас је требало да се такмичи и Зорана Аруновић. Међутим, наша олимпијка је дан уочи такмичења осећала лоше. Добила је повишену температуру, испоставило се од тровања храном. После прегледа у болници, вратила се у хотел. Данас се, уз прописану терапију, опоравља. Стање јој се поправља, али још је неизвесно да ли ће бити спремна за сутрашње надметање у микс пару са Микецом.

За такмичење микс парова пушком пријављени су тимови Андреа Арсовић/Милутин Стефановић и Теодора Вукојевић/Лазар Ковачевић.

Ваздушни пиштољ, мушкарци: 1. Дамир Микец (Србија), 2. Боуен Жанг (Кина), 3. Исмаил Келеш (Турска).

Финалепрва фаза: 1. Микец 249,5, 2. Жанг 249.4, 3. Келеш 248,4... меч за злато: Микец – Жанг 16:10.

Квалификације: 1. Келеш (Турска) 587, 2. Страутманис (Летонија) 584, 3. Микец 584...

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести