Небески плес седморице величанствених

Седморица величанствених српских ваздухопловних једриличара, небом изнад Новог Сада, поткрај минуле седмице, исписали су 64. страницу историје једриличарских такмичења на државном нивоу.
Ognjen Cvjetićanin i Vladimir Batez sa osvajačima medalja Foto: I. Bakmaz
Фото: Огњен Цвјетићанин и Владимир Батез са освајачима медаља Фото: И. Бакмаз

 Упркос многобројним тешкоћама и различитим ограничењима податак да је такмичење одржано издвојили смо као основну вест са церемоније проглашења победника. На победничком постољу издвојио се Зрењанинац Александар Диклић, који је у 33 године летачких активности освојио трећу шампионску титулу. Други је био Слободан Ђуровић из Трстеника, а трећи Милорад Ивановић из Сремске Митровице. Летели су још: Миодраг Ивановић, Срђан Радојко, Милан Поповић и Душан Бојковић. У екипној конкуренцији победнички пехар освојили су једриличари из Трстеника, испред Зрењанинаца на другом и Сремскомитровчана на трећем месту.

– За потпун утисак о вредностима изазова ваздухопловних спортова недостајали су гледаоци – прокоментарисао је државни првак Александар Диклић. – Али, у ситуацији када све некако губи на свом сјају, због објективних околности, ми смо успели да одржимо такмичење и без много публике. Надам се да ће нас догодине бити у знатно већем броју, како такмичара, тако и гледалаца.

Прошле године Ваздухопловни савез Војводине обележио је девет деценија рада. Међутим, скроман одзив такмичара на Првенству Србије (седморица из четири клуба) сведочи о незавидној позицији једриличарства данас и неизвесној будућности уколико се не предузму одговарајуће мере за извесније сутра. Тако је и одлука руководства Аеро-клуба Нови Сад да реафирмише старе и школује нове пилоте у сопственој школи наишла на одобравање, како међу заинтересованим младим кадровима, тако и међу некадашњим члановима који се враћају великој љубави међу облацима.


Батез и Цвјетићанин уз једриличаре

Награде најуспешнијима у појединачној и у екипној конкуренцији уручили су покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин.

– Трудимо се да подржимо такмичења Аеро-савеза Србије и Војводине, који је прошле године прославио 90 година постојања. И нашим клубовима помажемо колико је то могуће, мада ситуација није на завидном нивоу, с обзиром на ограничења условљена пандемијом вируса ковид-19 – рекао је Владимир Батез, који је Шампионат прогласио затвореним. – Ово што смо видели овде представља велико охрабрење. Надам се да ћемо сви заједно, на свим нивоима власти, наћи начин да још снажније подржимо овако важан спорт са великом традицијом и вредним резултатима. Уочљив је квалитетан рад минулих година у Аеро-клубу Нови Сад, тако да можемо да будемо задовољни догађајем на Ченеју.


– Драго ми је да се интересујете за нашу школу, чији смо рад обновили пре неколико месеци – рекао је председник Аеро-клуба Нови Сад Драгољуб Самарyић. – С обзиром на то да је Нови Сад град младих, град који воли ваздухопловство, самим тим и једриличарство, сигуран сам да ће наша школа у најкраћем року бити препозната као једна од најбољих у Србији – додао је Самарyић.

Једриличари свој спорт у ваздуху с поносом пореде са значајем атлетике међу спортовима на земљи или пливања у породици водених спортова. Основ сналажења у ваздуху најубедљивије се стиче у летелицама без мотора, ослоњених на кретање кумулуса и спретност пилота да њихово кретање подреди потребама летелице за опстанак високо изнад земље. Забрињавајући податак да су на државном првенству уписана само седморица пилота, нарочито су тешко прихватили Новосађани. У кругу седморице величанствених нема њихових суграђана. Међутим, одлична организација Шампионата на Ченејском аеродрому, уз традицију новосадског летења у основи, као и школа која обећава, уливају поверење у могућност реафирмације ваздухопловних вредности на небу изнад Новог Сада.

И. Бакмаз

 

 

 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести