Никола Стојић за „Дневник” о припремама веслача Србије за СП у Београду: Гланц се удара на Сребрном језеру

Најважније веслачко такмичење ове сезоне, Светско првенство у Београду, одржаће се од 3. до 10. септембра на Ади Циганлији, а српска репрезентација у потпуности је фокусирана само на припреме за ову смотру, на којој ће четири посаде јурити норму за Олимпијске игре у Паризу следеће године.
veslanje
Фото: Светско веслање/Детлев Сејб

После Светског купа у Луцерну, 9. јула, наш национални тим престао је са такмичењима и посветио се раду за надметање пред домаћом публиком. Савско језеро у Београду пре две седмице замењено је шумадијским Гружанским језером у Книћу.

– Одрадили смо све што је било планирано за тај период. Време нас је послужило током боравка, било је феноменално, каква је и природа тамо и заиста смо имали одличне услове. Језеро је мирно и „ушушкано” тако да нема ветра и може лепо да се тренира. Општина Кнић нас је заиста угостила на леп начин, имали смо обезбеђено и место за одлагање чамаца на обали и ову локацију треба више користити за спортске припреме јер је одлична – сумирао је утиске за „Дневник” тренер репрезентације Србије Никола Стојић.

Наш најтрофенији веслач зна како се освајају медаље на великим такмичењима, са светских првенстава их има пет, а четвороструки је учесник олимпијских игара. Сада је у другој улози и четири посаде припрема за постизање истих успеха. Србију ће на СП у Београду представљати двојац без кормилара Милош Васић (Београд) – Мартин Мачковић (Суботица), дубл скул Александар Беђик (Суботица) – Александар Филиповић (Смедерево) и скифисти Јована Арсић (Зрењанин) и Николај Пименов (Београд).

– До краја ове седмице бићемо у Београду. Пад температуре и мало лошије време нам иду на руку јер има мање купача на Ади Циганлији, где се већ види почетак припрема за светско када је реч о организацији. У недељу крећемо на Сребрно језеро на завршне припреме. Бићемо тамо до 1. септембра, два дана пре почетка светског шампионата – открио је Стојић.

Српске репрезентативце ништа неће ометати на путу до смотре у Београду у којој ће се такмичити као домаћини. 

– Фокус је искључиво на тренинзима. Са Сребрног језера идемо право у хотел у Београд, као да смо на светском у некој другој земљи – додао је Никола Стојић.

Дубл скул потврдио статус

Александар Филиповић и Александар Беђик су у дубл скулу потврдили статус учесника Светског првенства у Београду.

– Имали су „изазиваче”, други дубл скул у саставу Виктор Пивач и Душан Славнић, које је било потребно да победе у две трке ове сезоне. Прво су то урадили у финалу Светског купа у Загребу, када су освојили бронзу, док је друга посада била пета, а 28. јула смо на Сребрном језеру организовали другу трку и ту су, такође били бољи и самим тим су потврдили статус и представљаће Србију на шампионату на Ади Циганлији – рекао је Никола Стојић. 

 

К. Бугарски

EUR/RSD 117.0683
Најновије вести