СВЕТСКИ, А НАШ Новак Ђоковић је НАЈБОЉИ СПОРТИСТА СВЕТА Лауреус награда ПО ПЕТИ ПУТ додељена српском тенисеру!

МАДРИД: Српски тенисер Новак Ђоковић добио је награду Лауреус који припада најбољем спортисти године!
1
Фото: Screenshot/RTS

Ђоковић је признање претходно добијао  2012, 2015, 2016. и 2019. године и изједначио се са Роџером Федерером, који је до сада једини имао пет награда.

Српски тенисер је претходне године освојио Аустралијан Опен, Ролан Гарос и УС Опен, играо финале Вилмблдона, а освојио је и завршни Мастерс у Торину.

„Почаствован сам, велика ми је част што сам што сам део свега овога, нечега што истински уједињује свет и људе и који младим људима показује да је све могуће и да није важно одакле сте и које сте боје коже. Спорт нас све уједињује“, рекао је српски тенисер Новак Ђоковић након што је пети пут добио „Лауреус награду“ за најбољег спортисту света.

Он се на тај начин изједначио са Роџером Федерером, четири пута најбољи је био Јусеин Болт, а по два пута Тајгер Вудс, Михаел Шумахер, Рафаел Надал и Лионел Меси.

Ђоковићу је признање уручио легендарни НФЛ „квотербек“ Том Брејди.

Фото: screenshot / RTS

„Нереално је да ми ти предајеш ову награду. Ти си мој спортски херој и пријатељ. Неко на кога се угледам не само у спорту, већ и животу“, рекао је Ђоковић.

Ђоковић се осврнуо и на велики број тенисера на свечаности.

Фото: Tanjug (AP Photo/Manu Fernandez)

„Овде има и неких сјајних тенисера – Рафа, Карлос, Мартина, Гарбиње… Ми јесмо појединачни спорт, али сложићемо се да све успехе дугујемо својим породицама и својим тимовима. Желим да пошаљем пољубац мојој супрузи, браћи, тиму, они су најзаслужнији за моје успехе“, закључио је Ђоковић.

Уз њега за најбољег спортисту били су номиновани и атлетичари Швеђанин Арманд Дуплантис и Американац Ноа Лајлс, светски шампион у Формули 1 Холанђанин Макс Ферстапен и фудбалери Аргентинац Лионел Меси и Норвежанин Ерлинг Халанд.

За најбољу спортисткињу проглашена је шпанска фудбалерка Аитана Бонмати, а женска репрезентација Шпаније, првак света, проглашена је за најбољи тим.

Фудбалер Реала и енглески репрезентативац Џуд Белингем освојио је награду за „највећи пробој године“.

Награду за "повратак године" добила је гимнастичарка Симоне Бајлс.

Најбоља спортисткиња са инвалидитетом је холандска тенисерка Диди де Грот, која је прошле године освојила сва четири грен слема.

Фото: Tanjug (AP Photo/Manu Fernandez)

Посебно признање додељено је Фондацији Рафаел Надал, која помаже више од 1.000 талентованих младих људи из Шпаније и Индије.

На свечаности у Мадриду присуствовале су бројне познате личности као што је амерички глумац Енди Гарсија, затим чувени атлетичар Јусеин Болт, француски фудбалер Патрис Евра, легендарни тренер Фабио Капело и други.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести