Нови Сад до недеље домаћин клупског Купа Европе за жене: Спенс опет у знаку стоног тениса

Финални турнир Купа Европе за стонотениске одржаће се од сутра до недеље у Новом Саду.
stk novi sad 1
Фото: Стонотенисерке Новог Сада са тренером, фото: СТК Нови Сад

За трофеј ће да се бори 12 екипа из осам држава, међу којима су и првак Србије - СТК Нови Сад. Ово ће бити први пут да је Нови Сад домаћин финалног европског клупског турнира у овом спорту . Екипе су подељене у четири групе са по три учесника, одакле по две најуспешније настављају такмичење у четвртфиналу.

Такмичење ће бити одржано без присуства публике, а овим великим турниром биће обележено 40 година  Спенса, који је изграђен за  Светско првенство 1981. Године .Ево, после четири деценије Спенс је опет у знаку стоног тениса.

Наш шампион покушаће да оствари што бољи резултат у другом по снази европском такмичењу, а у тренутним околностима озбиљан изазов представљаће и организација једног оваквог масовног турнира.

– Припала нам је част да будемо домаћини сјајним екипама Старог континента, као и играчицама које су обезбедиле пласман на ОИ, што показује квалитет овог такмичења. Ми нисмо фаворити, али гајимо наде да можемо да стигнемо до четвртфинала, где можда тада неког и изненадимо – рекао је тренер Новосађанки Слободан Стојанов.


Учесници

Група А: Лисоа Лил Метропол (Француска), Норбело (Италија), Нови Сад (Србија). Група Б: Будаерши (Мађарска), Етивал Клерфонтан (Француска). Група Ц: Каринтија Виндс (Аустрија), Сен Денис (Француска), Аликанте (Шпанија). Група Д: Ходоњин (Чешка), Сарисес Флоринас (Грчка), Кватро Мори Каљари (Италија).


Нови Сад је у групи А у којој је носилац турнира Лил Метропол из Француске и италијански Норбело.

– Пласман у четвртфинале је наш циљ, јер тиме стичемо право  да следеће године стартујемо у Лиги шампиона. Девојке ће дати максимум како би следеће године играле у још квалитетнијем такмичењу, које нам гарантује минимум шест јаких мечева, којима би бар три били домаћини. Имамо зашто да играмо и зашто да се боримо, поготово што имамо привилегију да играмо у свом граду.    

Турнир стонотенисерки је, примера ради, по квалитету на нивоу Лиге европе у фудбалу.

– Три учесника Лиге шампиона су овде, јер се нису пласирале у завршну фазу елитног такмичења. Биће ово празник стоногтениса за поклонике овога спорта, који, нажалост, неће бити у сали због ковид ситуације, пошто су сви учесници у тзв. балон систему. Управо ће нам навијачи недостајати , јер смо раније уз њихову подршку побеђивали и екипе које су реално биле боље од нас.    

Боје Новог Сада браниће Тијана Јокић, Анета Максути, Радмила Томињак и појачање из Румуније Алина Захавија.

– Састав тима је довољно квалитетан да у групи будемо најмање други, што значи да бисмо прошли у наредну фазу. Нашу шансу видимо против Италијанки, које уопште нису наивне. У том мечу, који ће да се игра у петак од 15 часова, тражићемо шансу за четвртфинале. Добро је то што пре нас играју меч Францускиње и Италијанке, па можемо да направимо скаутинг.

Велико појачање, репрезентативка Хонг Конга Ји Лок Лам, нема право наступа.

– Са Лам смо потписали уговор по пријављивању за евроопско такмичење, па ће она имати право наступа следеће године, када, надам се, будемо играли ЛШ.

Новосађанке данас од 19 часова такмичење почињу против фаворизоване екипе Лил Метропол.

– Ради се о сјајној екипи састављеној од играчица које су се пласирале на ОИ. Француски тим је први фаворит турнира. Наша предност је та што ћемо да играмо без било каквог оптерећења – нагласио је Слободан Стојанов.

Ј. Галић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести