Новосадски новинари обележили 40 година од Зимских олимпијских игара у Сарајеву

Зимска олимпијада у Сарајеву 1984. године био је највећи спортски догађај икада одржан у бившој Југославији.
с
Фото: Дневник

У прес центрима на ЗОИ  радили су новинари из свих тадашњих република и покрајина. Војвођанима је припао прес-центар на Требевићу,  где су се одржавала такмичења у санкама и бобу.

У прес-центру су били новинари "Дневника" и "Мађар соа": Чедомир Кецо, Слободан Јаковљевић и Олгица Кулишић из нашег листа, као и Золтан Санто, Арпад Чордаш и Золтан Чорба. Извештачи "Дневника" са Игара били су: новинари Владимир Вујин и Павле Малешев, односно фоторепортери Слободан Милетић и Бранко Лучић, као и њихов колега Бора Војиновић из "Мађар соа". Једини новинар из РТВ био је Петар Антонијевић.

За добар рад, наш прес-центар проглашен је за најбољи  на Играма. Сигурно да су и други радили добро, али су, због честих падавина, такмичења у слалому, велеслалому, спусту, нордијским дисциплинама и скијшким скоковима често одлагана. На Требевићу то није био случај и све се одвијалу по зацртаном програму и сатници. Ни у дворани "Зетра", где су се одржавала такмичења у хокеју и брзом клизању, није било прекида.

Током Игара на Требевићу било је организовано дружење свих колега извештача, које је наш прес-центар, као домаћин. Биле су том приликом присутне готово све важније личности из јавног и спортског живота. Међу њима и легендарни скијаш Ингемар Стенмарк, с којим је направљен краћи разговор за наш лист, уз помоћ Олгице, која је једина од нас говорила шведски језик.

Новосадски учесници ЗОИ у Сарајеву, обележили су, у просторијама Друштва новинара Војводине (ДНВ), сећање на дане од пре 40 година, проведене на највећем планетарном скупу спориста у зимским дисциплинама. Било је то лепо дружење и евоцирање успомена с незаборавних дешавања у Сарајеву. Нажалост, на дружењу нису били присутни сви новосадски учесници Игара у Сарајеву.

Једна соба ДНВ-а сва је у знаку Зимске олимпијаде, с урамљеним фоткама маскоте Вучка и неколико цртежа великог сликара Исмара Мујезиновића. Наравно, ту је и слика која представља санкање и боб такмичења. На њој су потписи свих нас који смо се окупили и пре 10 година, на иницијативу данас, нажалост, почившег колеге Мише Ковачевића.

С. Ј.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести