Почињу ЕВРОПСКЕ ИГРЕ МЛАДИХ у Кракову: БОЈЕ СРБИЈЕ бране 82 такмичара у 26 спортова

КРАКОВ: Треће Европске игре у Кракову и регијама Малополска и Шлонска у Пољској почињу данас и трајаће до 2. јула. Боје Србије браниће 82 такмичара у 26 спортова, а први ће на сцену кајкаши, који ће од 9 часова натупити у квалификацијама.
o
Фото: Naši sportisti otputovali za Krakov/ OKS

Вечерас од 20.30 часова Игре ће бити свечано отворене на стадиону "Хенрик Рејман", а заставу наше земље носиће олимпијци, кајакаши Милица Новаковић и Марко Новаковић.

Предстојеће такмичење изузетно је битно превасходно због крчења пута ка Олимпијским играма у Паризу наредне године. Игре ће послужити и као нека врста експеримента за увођење новијих спортова, попут рукомета на песку, који се први пут појавио 2019. године.

Српска стрељачка репрезентација на бојиште ће сутра, а представљаће је десеторо стрелаца – Дамир Микец, Зорана Аруновић, Димитрије Гргић, Душко Петров (ваздушни пиштољ), Андреа Арсовић (МК пушка тростав), Ивана Анђушић Максимовић (ваздушна пушка), Теодора Вукојевић (ваздушна и МК пушка тростав), Милутин Стефановић (ваздушна и МК пушка тростав), Миленко Себић (МК пушка тростав), Лазар Ковачевић (ваздушна пушка). У стручном штабу су тренери Јелена Аруновић, Горан Микец, Стеван Плетикосић и Алина Себић.

Стрелци су до Игара дошли захваљујући резултатима на европским првенствима и ранг листама Европске стрељачке федерације.

На програму ЕИ су и екипна такмичења. Душко Петров је једини од наших стрелаца који ће се такмичити само у тој категорији. Србија је, с обзиром на то да је имала два квалификована стрелца ваздушним пиштољем (Микец и Гргић), стекла право да пријави додатног такмичара за екипно надметање и та могућност је искоришћена.

Фото: OKS

У микс такмичењима учествоваће тимови Аруновић/Микец (ваздушни пиштољ), Вукојевић/Ковачевић (ваздушна пушка), Анђушић Максимовић/Стефановић (ваздушна пушка), Арсовић/Себић (тростав) и Вукојевић/Стефановић (тростав).

Сем медаља на мети ће бити олимпијске квоте. У свакој појединачној дисциплини биће додељена по једна олимпијска виза. За пласман на ОИ бориће се седморо српских такмичара. У конкуренцији нису Зорана Аруновић и Дамир Микец, који су Србији већ донели улазнице за ОИ у Паризу, и Петров, који учествује само у екипном надметању.

– Српска стрељачка репрезентација ће на Европским играма имати 21 наступ – 14 у олимпијским дисциплинама и седам неолимпијских. У неолимпијске спада пет екипних такмичња и учешћа у микс паровима у троставу ваздушном пушком. Имамо доста шанси за медаље, па очекујем бар пет одличја и надам се једној или две олимпијске квоте – казао је Драган Доневић, шеф стручног штаба и селектор за пушку пошто је испратио репрезентацију у Пољску.

В. М. П.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести