Пред ЕП у дворани у Глазгову: Колашинац и Јованчевић пробијају лед

Европско атлетско првенство у дворани одржаће се од 1. до 3. марта у Глазгову.
atleticari
Фото: Део наше атлетске репрезентације, фото: АСС

Нашу репрезентацију чиниће укупно десет такмичара, пет атлетичара и пет атлетичарки. Ивана Шпановић, Милица Гардашевић, Страхиња Јованчевић (скок удаљ), Асмир Колашинац (бацање кугле), Амела Терзић, Елзан Бибић (1500м), Милана Тирнанић, Алекса Кијановић (60м), Маја Ћирић (400м), Лука Трговчевић (60м препоне). Они ће се такмичити у “Емиратес” Арени, са преко 600 атлетичара и атлетичарки из 49 земаља Европе.

Злато ће у скоку удаљ бранити Ивана Шпановић, а уколико успе да освоји треће у низу најсјајније одличје изједначиће се са Хајке Дрекслер.

Фото: АСС

Поред Шпановићеве, на залетишту ће се наћи и јуниорска шампионка Европе Милица Гардашевић. Оне ће наступити 2. марта у квалификацијама од 11 часова.

Фото: АСС

Први ће од наших такмичара наступити Страхиња Јованчевић и Асмир Колашинац. Страхиња Јованчевић ће на залетиште скока удаљ изаћи у 10 часова 1. марта.

Фото: АСС

“Гласгов ће за мене бити треће узастопно Европско првенство, самим тим, сада сам и искуснији и зрелији, па због тога очекујем да ћу пружити добре скокове који ће успети да ме квалификују за финале. Значајна ствар је што идем на првенство са јако добрим самопоуздањем које сам стекао стабилним и далеким скоковима оствареним на Serbia Indoor Open митингу. Ту подршку коју сам осетио у Београду носићу са собом и у Гласгоњ јер је она за мене заиста један прелепи мотив да скачем што даље”, рекао је Јованчевић.

Одмах иза њега, на борилишту бацања кугле појавиће се Асмир Колашинац од 11.30 часова. Њега истог дана очекује и финале.

Фото: АСС/Асмир Колашинац

“Задовољан сам формом иако то резултатски нисам потврдио. Можда је то и боље јер ће жеља за већом даљином отклонити притисак који бих имао да сам на резултатима од 21 метар. Надам се да ће организација у Глазгову бити на нивоу оне из Београда 2017. и у таквим нормалним условима очекујем улазак у финале. С обзиром да је финале истог дана само шест сати касније у односу на квалификације борба за медаљу ће зависити од тога колико ћу успети да се одморим и опоравим од квалификација”, рекао је Колашинац.

Поред Асмира и Страхиње, првог дана одржаће се и квалификације у трци на 1500 метара у обе конкуренције. Елзан Бибић трчаће у преподневном делу програма од 11.55 часова, док ће Амела Терзић наступити у 19.10.

Фото: АСС

“Две трке које сам истрчао на Балканијади доказ су да сам у одличној форми. Ово ће бити моје прво Европско првенство у сениорској конкуренцији, самим тим и додатна мотивација за што бољи пласман. Велику захвалност дугујем Атлетском савезу Србије и Атлетском клубу Нови Пазар који ми дају јак ветар у леђа и подржавају ме. Надам се да ћу испунити њихова очекивања”, рекао је Бибић.

Након тешке повреде стопала која се задесила Амелу Терзић прошлог лета, њен наступ на ЕП био је неизвестан. Међутим, након две сјајне трке и обореног државног рекорда она је спремна за најбољу трку у сезони.

Фото: АСС

“Иако сам имала норму, нисам хтела да потврђујем долазак на ЕП у Глазгову, због тога што сам само месец дана тренирала пуним интензитетом. Балканијада је послужила као провера форме и сада сам сигурна да ћу дати све од себе”, рекла је Терзићева.

Маја Ћирић ове године имала је неколико трка испод 54 секунде чиме је показала да је у одличној форми. Она ће у једном дану имати и квалификације и полуфинале на 400 метара.

Фото: АСС

“Све до сад је било у сврху припрема за најважније такмичење, ЕП. Остају још завршне припреме и добар одмор у току наредних недељу дана. Као и увек, у дворани је специфично трчати 400 метара, тако да ће од саме групе и стазе зависити која ће девојка након 150 метара ући најбрже у други круг. Надам се да неће бити превише промене ритма и да ћу се добро позиционирати”, рекла је Маја.

Квалификације на 400м на програму су, 1. марта од 13 часова.

Наша репрезентација је имати два такмичара на 60 метара. Алекса Кијановић и Милана Тирнанић имају од Првенства Балкана нове личне рекорде – Алекса 6.75, а Милана 7.36 секунди. Квалификације у мушкој конкуренцији на програму су 2. марта од 10.30, док су у женској од 11.15 часова.

Фото: АСС

“Пошто сам норму за Глазгов испунио релативно рано и нисам током целе сезоне био под притиском могли смо растерећено да уђемо у свако такмичење и из тога је на Балканијади проистекао још бољи резултат и изједначен државни рекорд на 60 метара. Тако да уз такав приступ мислим да на првенству Европе могу и до новог националног рекорда. Очекујем изузетно јаку конкуренцију, али такође велико и значајно искуство које ће ми значити за првенство Европе до 23 године у Шведској на лето. Даћу све од себе и пробати да сезону у дворани завршим на најбољи могући начин”, рекао је Кијановић.

Полуфинала их очекују истог дана у послеподневном делу програма. Милану од 18.50, а Алексу од 19.20 сати.

Фото: АСС

„Једва чекам да се такмичим, поготово што овог пута одлазим на европско с нормом. Стартне листе још увек нису изашле, али мени то уопште није од вазности, у којој ћу групи бити. Моје је да дам све од себе. Тренутно је од 46 такмичарки мој резултат 30. Квалификације це се одрзати у суботу у 11.15, сто је по насем времену 12.15, а мени то скроз одговара с обзиром да иначе тренирамо у то доба дана. За пролаз у полуфинале је пре 2 године било потребно 7.46, тако да ако такмичење буде и ове године на том нивоу, постоји велика шанса да трчим и у полуфиналу. Сматрам да сам још увек на нивоу личног резултата 7.36.  Одлазим на првенствено да уживам у трци, покушаћу да уђем у полуфинале и истрчим лицни рекорд.”, рекла је Милана.

На 60 метара с препонама надметаће се Лука Трговчевић. Он је поднео захтев ИААФ-у како жели да такмичи за Србији и добио дозволу 17. фебруара. Норму за Глазгов на 60 препоне испунио је прошле сезоне када је истрчао 7.84 секунде (норма је 7.88). Ове године најбржу трку имао је на Serbian Open Indoor митингу када је истрчао 7.97с. Квалификације на 60 препоне на програму су другог дана такмичења од 11.57 часова.

“Тек сад полако улазим у форму. У Глазгову очекујем макар улазак у полуфинале и најбољи овосезонски резултат”, рекао је Лука.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести