Сапоро повукао кандидатуру за домаћина ЗОИ 2030. године

Јапански олимпијски комитет повукао је данас кандидатуру Сапороа за домаћина Зимских олимпијских играра 2030. године
1
Фото: Youtube Printscreen

Повлачење је дошло после скандала о корупцији и намештеним пословима током организације Олимпијских игара у Токију.

Градоначелник Сапороа Кацухиро Акимото и председник Јапанског олимпијског комитета Јашухиро Јамашита рекли су на заједничкој конференцији за новинаре у Токију да повлаче кандидатуру због недостатка подршке грађана, чије је поверење у великој мери изгубљено због случајева корупције у организацији Олимпијских игара у Токију, које су одржане 2021. године.

- Нисмо могли да добијемо разумевање грађана. Постојао је широкораспрострањени осећај нелагоде међу грађанима због кривичних предмета у вези са Играма у Токију, али су такође и били забринути због свог финансијског терета организације Игара - рекао је Акимото.

Сада је Стокхолм фаворит за добијање организације Зимских игара 2030. године, а чини се да је готово сигурно да ће Солт Лејк Сити бити изабран за домаћина 2034.

Акимото и Јамашита су навели да ће наставити напоре у вези са кандидатуром за 2034. годину или касније, али су шансе мале, а њихови разговори о 2034. године сматрају се покушајем да се спаси образ.

Широко распрострањени скандал током организације Игара у Токију укаљао је олимпијски имидж у Јапану и нарушио кандидатуру Сапороа.

У средишту скандала је бивши извршни директор моћне рекламне компаније Дентсу Харајуки Такахаши, који се прикључио Организационом комитету 2014. године. Он је користио свој утицај у организовању спонзорстава за Игре, а све оптужбе је негирао.

На суђењу у вези са подмићивањем је 15 особа из пет компанија.

Организатори су навели да је Јапан потрошио 13 милијарди долара за организацију Игара у Токију, али је владина ревизија навела да би прави износ могао да буде двоструко већи.

(Б92)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести