Себастијан Фетел напушта Ферари

Немачки возач Себастијан Фетел напушта Ферари на крају године пошто договор о наставку сарадње није постигнут. Фетелов уговор с Фераријем истиче по завршетку сезоне, а преговори око потписивања новог су пропали.
Sebastijan Fetel/Fonet
Фото: FoNet

Разлози за сад нису познати, али се наводи да 32-годишњи Немац није задовољан понуђеном платом и краћом сарадњом од жељене.

- Ово је заједничка одлука, обе стране сматрају да је тако најбоље. Није било лако донети је. Не постоји неки конкретан разлог за њу, осим вере да је дошло време да се крене различитим путевима, како би се остварили циљеви - рекао је директор Ферарија Матија Биното.

Четвороструки шампион Формуле 1 у Ферари је стигао 2015. године из Ред Була у којем је освојио све своје титуле. Није успео да понови такве успехе, а најближи томе био је 2017. и 2018. кад је завршавао на другој позицији.

- Да бисте остварили најбоље могуће резултате у овом спорту од кључне важности је да све укључене стране раде хармонично. Тим и ја смо схватили да више не постоји жеља да наставимо заједно после ове сезоне. Све оно што се десило у последњих неколико месеци је многе од нас натерало да размислимо шта су прави приоритети у животу. Финансије нису играле улогу у овој заједничкој одлуци. То није начин на који ја размишљам када доносим одређене одлуке, нити ће икада бити. Треба искористити машту и применити нови приступ ситуацији која се променила. Себи ћу дати времена да размислим шта је заиста важно по питању моје будућности - рекао је Фетел.

Спекулише се да је Фетел донео одлуку да не жели да буде други возач у тиму, пошто је Леклеров долазак у Ферари допринео промени односа снага. За његове услуге су већ заинтересовани Рено и Мекларен, а постоји могућност и да заврши каријеру.

- Ферари има посебно место у Формули 1 и надам се да ће имати успеха који заслужује. Желим да се захвалим целој породици Ферарија и изнад свега његовим навијачима широм света на подршци коју су ми пружили. Мој први циљ је да завршим поглавље са Фераријам, уз наду да ћемо доживети још неке дивне тренутке заједно и додати их онима које смо већ проживели - нагласио је Немац.

Фетелов одлазак из Ферарија могао би да донесе многобројне промене међу возачима. Наводно, као највећи кандидат за његовог наследника наводи се Карлос Саинс из Мекларена, уколико се то обистини, у Мекларен би онда могао да пређе возач Реноа Данијел Рикардо.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести