Семинар у Ади: Нулта толеранција за све неправилности у спорту

АДА: У ред приоритета по именовању за министра спорта у Влади Србије, трофејни одбојкашки тренер и спортски радник Зоран Гајић уврстио је потребу за појачаном контролом над стручним радом у спорту.
l
Фото: Učesnici Seminara u konferencijskoj sali JP Adice u Adi

С речи на дела одмах су прешли у заводима за спорт и медицину спорта, на републичком и на покрајинском нивоу, институције којима је поверена реализација тог обимног и одговорног посла. Конкретан корак заједнички су начинили семинаром у Ади, где им је добродошлицу и успешан рад, у условима потребним за реализацију семинара, пожелео председник Општине Ада Золтан Билицки.

- Суштина задатка је у томе да би се стручни рад са најмлађима унапредио како бисмо у перспективи имали довољно квалитетних спортиста, чиме бисмо смањили потребу за ангажовањем странаца – цени шеф одсека за инспекцијске послове у Министарству спорта Владета Терзић. – Надзорници до сада нису остварили ауторитет који би морали да имају. Због чега је то тако, не знам. Овде смо направили одличну причу што се новог Правилника тиче и зато честитам радницима двају завода на иницијативи и на оствареним резултатима семинара, који је одлично организован. Резултат није могуће очекивати сутра или прекосутра, али за коју годину уочићемо конкретне позитивне помаке ове иницијативе.

Организација семинара поверена је радницима Покрајинског завода за спорт и медицину спорта. Заједно са колегама из републичке сродне институције, тродневним саветовањем профилисали су нови Правилник о надзору над системом спорта, прилагођавајући његове одредбе потребама савременог спорта, у складу са позитивним прописима Закона о спорту Републике Србије.

Фото: Dnevnik.rs

- Сагласни смо о томе да ће надзорници над стручним радом у спорту имати нулту толеранцију према свим уоченим неправилностима приликом контроле и надзора – категоричан је директор Покрајинског завода др Данијел Жупић. – Нарочито стриктно контролисаћемо сегменте у области здравствене контроле спортиста. С обзиром на то да смо, поред предлога новог Правилника, који иде у Министарство на усвајање, едуковали одређени број нових надзорника, верујем да смо на добром путу да поверени нам задатак из Министрарства и реализујемо.

- С колегама из Покрајинског завода направили смо одличан посао у Ади – мишљења је помоћник директора Републичког завода Немања Бадњаревић. - Новим Правилником увели смо новине које ће сигурно прогресивно помоћи успостављању бољег, организованијег и квалитетнијег стручног надзора у спорту. Семинар је био утолико значајнији што смо успели да нове младе надзорнике обучимо и укључимо у надзор који је врло битан за примарну селекцију у раду и развоју наше деце.

Унапређење стручног надзора над свим активностима у систему спорта као резултат имао би подизање нивоа стручног рада у спорту. Узрочно-последичне везе упућују потом на логичан закључак да би квалитетнији стручни рад у перспективи значио и квалитетнију селекцију спортиста, будућих носиоца активности у клубовима и у репрезентацији, где би се и затворио круг, настао у кабинету министра Зорана Гајића његовом иницијативом на квалитетнијем стручном надзору у свим сегментима српског спорта. 

Л. Бакмаз

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести