СП У АТЛЕТИЦИ: Дуплантис одбранио злато из Београда, светски рекорд Чарлтон, две медаље за Бол и Дом

Атлетичарка са Бахама Девин Чарлтон је светским рекордом дошла до титуле на 60 м преко препона на Светском првенству у дворани у Глазгову.
atletika
Фото: Светска атлетика

Она је свој претходни најбољи резултат икада у свету од пре две седмице – 7,67 секунди, побољшала на 7,65. Успела је да поправи пласман у односу на прошло СП у Београду 2022. када је била сребрна.

Сада се реванширала Францускињи Сирени Самба–Мајели која није успела да одбрани титулу и морала је да се задовољи другим местом – 7,74. Бронза је припала Пољакињи Пији Шржижовској – 7,79.

Ово је други светски рекорд на смотри у Шкотској после померања границе снова на 400 м од стране Холанђанке Фемке Бол, која је, такође, побољшала свој планетарни рекорд.

Бол и Белгијанац Александар Дом су једини који су освојили две медаље и то златне у Глазгову. Обоје су тријумфовали у тркама на 400 м, а потом су водили националне штафете 4x400 м до најсјајнијег одличја.

Поготово је била узбудљива мушка штафета у којој је Дом као последња измена у последњих 60 метара престигао Американца Бејлија и осујетио покушај Американаца да дођу до титуле коју су последњи пут узели 2016. на домаћем терену у Портланду.

Мондо Дуплантис је одбранио титулу у скоку мотком освојену на прошлој смотри у Београду водећим резултатом у свету ове сезоне – 6,05 м. Једини је, по ко зна који пут, који је „летео“ преко 6,00 м.

Три пута је покушао да поправи свој светски рекорд (6,23 м), али није била ово прилика за 6,24 м.

К. Б.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести