Страхиња Стефановић, променио дисциплину: До Париза на 500 метара

На Олимпијским играма у Токију прошле године српски кајакаш Страхиња Стефановић такмичио се у једноседу на 200 метара, дисциплини које више неће бити у програму највеће спортске смотре на свету, тако да ће 23–годишњи Бачкопаланчанин за Париз 2024. јурити квоту у трци на 500 метара.
КСС/Страхиња Стефановић спреман за ново поглавље
Фото: КСС/Страхиња Стефановић спреман за ново поглавље

Страхиња је на краћој деоници 2019. године дошао до највећег успеха у каријери, вицешампионске титуле на Светском првенству у Сегедину, када је и испунио норму за одлазак у Јапан.

На Олимпијским играма био је једанаести, пре тога је заузео осмо место на Европском шампионату у Познању, а у смирај сезоне обезбедио је седму позицију на Првенству света у Копенхагену.

– Тамо сам отишао после Токија и напорне такмичарске године, био сам и истрошен, али успео сам да се нађем у финалу, што је био добар резултат. Очекивао сам бољи пласман на Олимпијским играма, био сам мало и разочаран после, али у суштини немам за чим да жалим – поручио је Стефановић, иначе “Дневников” лауреат у избору најбољих спортиста Војводине за прошлу годину.


Родић за бољитак

Страхиња Стефановић прокоментарисао је и избор Мирослава Родића, који је, такође, из Бачке Паланке, за селектора репрезентације.

– Он је раније дуго био на тој функцији, има искуства и бележили су се велики успеси током његовог мандата, тако да верујем да ће и сада све бити боље – рекао је Стефановић.


Због коронавируса смотра у главном граду Јапана одложена је за годину дана, па су самим тим после надметања у Земљи излазећег сунца следеће Игре у Паризу већ пред вратима. Поново  је, међутим, дошло до промене дисциплина у олимпијском програму, па је Стефановић, члан клуба Таркет из Бачке Паланке, приморан да се такмичи у другој.

– Већ смо кренули са тренинзима на 500 метара, али пошто нема једноседа питање је да ли ћемо спајати двосед или четверац. После свих припрема видећемо ко је колико радио и за шта је спреман, па ћемо саставити посаде – рекао је Стефановић.

Без обзира на разлику у дисциплинама, тренинизи су му остали малтене идентични.

– Мало дуже тренирамо, немамо толико спринтева… да сам морао да се прабацим на хиљаду метара, то већ не би било тако лако. На крају крајева, најбитније су глава и воља – напомиње Стефановић.

Кајакаши су већ одрадили прве припреме у Турској где су им временски услови били идеални како не би правили паузу у веслању.

– Код куће нас је сачекало, такође, добро време па и овде весламо и све док температура није испод нуле, добро нам је. У суштини, доста смо веслали током зиме, што је добра база за предстојећу сезону и видећемо како ће се то одразити на резултате – рекао је Страхиња Стефановић.

Њега од сутра очекују клупске припреме на Тари, где ће бити две седмице, а потом се опет иде у Турску 14. фебруара, како би се у што бољем ритму дочекао април и почетак такмичења. 

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести