Светски куп у веслању: Више од 1.000 учесника на Ади

БЕОГРАД: Регатна стаза на Савском језеру у наредна три дана претвориће се у највећу позорницу светског веслања на првом овогодишњем Светском купу, уз учешће више од 1.000 такмичара из 42 земље.
veslanje Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Веслачки савез Србије има велико искуство са организацијом оваквих такмичења на нашој прелепој стази. И овога пута ништа нисмо препустили случају, на време смо кренули са испуњавањем свих организационих задатака и потпуно спремно дочекујемо старт првих трка. У односу на прошлогодишњи Светски куп ове године имаћемо готово дупло више учесника и због чињенице да је термин знатно бољи", рекао је генерални секретар Веслачког савеза Небојша Јевремовић.

Он је искористио прилику да се захвали Министарству омладине и спорта Републике Србије, које је снажно подржало организацију, затим Граду Београду и Јавно-комуналном предузећу "Ада Циганлија" и Светској веслачкој федерацији на огромном поверењу.

Светски куп се одржава од 1997, а чине га три регате, после чега се проглашавају укупни победници. Светски куп у Београду је први ове године, други ће бити одржан у Линцу (Аустрија) од 22. до 24. јуна, а трећи у Луцерну (Швајцарска) од 13. до 15. јула.

"После Светских купова 2012. и 2017. и Европског првенства 2014. домаћа публика имаће поново прилику да види неке од најбољих веслача и веслачица данашњице што би требало да буде сасвим довољна позивница за све љубитеље веслања и спорта уопште да дођу на Аду. Поносни смо на чињеницу да ће се на Савском језеру огледати многобројни освајачи светских медаља са шампионата у Сараости 2017. и учесници Олимпијских игара у Рију. На програму ће бити укупно 17 дисциплина, од којих је 14 олимпијских и четири у пара веслању. Најбројнију репрезентацију имаће Холандија са 22 посаде, прошлогодишњи победник Велика Британија наступиће са 21 чамцем, Немачка и Кина имаће по 20 посада", објаснио је Јевремовић.

Србију ће представљати 10 такмичара - у скифовима Марко Марјановић, Милош Васић и Ненад Беђик, Милош Станојевић у скифу за лаке веслаче, Александар Беђик и Игор Ђерић у дубл скулу, затим у оквиру развојног програма Светске федерације дубл скул Вукашин Пивач и Душан Славнић, као и женски двојац Наташа Зарић и Јована Арсић.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести