У Лондону 30 атлетичара заражено вирусом

За организаторе Светског првенства у атлетици у Лондону појавили су се велики проблеми, пошто је већи број такмичара морао да одустане од наступа због стомачних проблема и исцрпљености.
atletika, fonet
Фото: FoNet/AP

Наиме, код атлетичара из хотела Тауер појавили су се повраћање и дијареја као последица вирусног гастроентеритиса који се добија путем хране или директним контактом са другом особоом.

Заражено је најмање тридесет спортиста и чланова њихових тимова, преноси британски Фирст Спот.

Тркач из Боцване Исак Маквала је био принуђен да се повуче из трке на 400 метара, а требало је да трчи у финалу. Хтео је да трчи, али му није дозвољено.

"Могао сам да трчим, загревао сам се и био спреман за трку, ово је веома лоше, срце ми је сломљено. Јуче сам био спреман и јако напорно сам радио за ово", рекао је између осталог Маквала.

Дебора Тарбит из Института за јавно здравље Енглеске је рекла да овај институт сарађује са организаторима првенства да се инфекција не прошири даље.

У истом хотелу су симптоме осећали и атлетичари из Немачке и Канаде, а тридесеторо њих који тек треба да дођу биће смештени другде. За сада се зна да извор заразе није био у хотелу јер је хигијенски протокол испоштован.

Шпотакова шампионка у бацању копља

Чешка атлетичарка Барбора Шпотакова нова је светска првакиња у бацању копља, пошто је синоћ тријумфовала у финалу на Светском првенству у Лондону. Она је у другој серији финала копље бацила 66,76 метара, што се касније испоставило да јој је довољно за злато.

Фото: FoNet/AP

Сребрну медаљу освојила је Кинескиња Лингвеи Ли са бачених 66,25 метара, што јој је нови лични рекорд.

Бронзаним одличјем окитила се Хуихуи Лију са резултатом од 65 метара и 26 центиметара, а олимпијска шампиона Хрватица Сара Колак заузела је четврто место са 64,95.

Кенијски атлетичар Конселус Кипруто нови је светски шампион у трци на 3.000 метара с препрекама. Он је трку завршио за осам минута, 14 секунди и 12 стотинки. Сребрну медаљу освојио је Мароканац Суфиан Елбакали, који је био 37 стотинки иза победника. Бронзана медаља припала је Американцу Евану Џагеру који је заостајао секунд и по за победником.

Фото: Vejd Van Nikerk, foto> FoNet/AP

Јужноафриканац Вејд Ван Никерк освојио је златну медаљу у трци на 400 метара у времену од 43,98 стотинке. Друго место и сребрну медаљу освојио је Стивен Гардинер са Бахама који је био 43 стотинке иза победника. Бронзану медаљу освојио је Абдалелах Харун из Катра са пола секунде заостатка за победником. Један од главних фаворита за освајање медаље Исак Маквала пропустио је финалну трку због тровања храном у званичном хотелу Светског првенства.

Фото: Pjer Amboas-Bos, foto: FoNet/AP

Са друге стране, на друпло дужој дистанци, француски атлетичар Пјер-Амброас Бос победио је у финалној трци на 800 метара. Он је до златног одличја дошао најбољим личним временом у сезони за минут, 44 секунде и 67 стотинки. Сребрна медаља припала је Пољаку Адаму Кшчоту, који је заостајао 28 стотинки, док је бронзано одличје припало Кипјегону Бету.

Фото: Sem Kendriks, foto: FoNET/AP

У најузбудљивијем такмичењу дана - скоку са мотком славио је Американац Сем Кендрикс са прескочених 5,95 метара из трећег покушаја. Пољак Пјотр Лишек је био други са 5,99, коико је прескочио и бронзани Француз Рено Лавилени али са већим бројемј покушаја од Пољака.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести