У сусрет Светском првенству: Олимпијска квота равна медаљи

БЕОГРАД: Броје се последњи дани до 52. светског првенства у стрељаштву, које ће у недељу 2. септембра почети у Чангвону (Јужна Кореја).
deo-reprezentacije-srbije-na-aerodromu-u Dohi
Фото: ССС

Српски репрезентативци у Чангвон стижу у групама, а највећа група, у којој су скоро сви сениори и већи део стручног штаба је у недељу отпутовала у Јужну Кореју. Нашу земљу ће у Чангвону представљати 14 стрелаца - 13 сениора и један јуниор.

„Окосницу селекције чине искусни стрелци, али тим је знатно подмлађен. Петоро наших репрезентативаца ће дебитовати на Првенству света у сениорској конкуренцији: Сања Вукашиновић, Драгана Тодоровић, Марија Малић, Лазар Ковачевић у такмичењима пушком и Душко Петров пиштољем. Притом, Вукашиновићевој и Ковачевићу је ово прва сениорска сезона, а Малићева је још увек јуниорка“, каже шеф стручног штаба и селектор за пушку Драган Доневић.

Из Чангвона се креће ка Токију, јер на 52. првенству света ће се делити прве квоте за Олимпијске игре 2020.  Власници квота нису стрелци који их изборе, већ национални олимпијски комитети и стрељачки савези.

„Светско првенство је за стрелце по многим аспектима јаче од Олимпијских игара, можда чак и најтеже такмичење. Стрељаштво је једини појединачни спорт у коме се Светска првенства одржавају на сваке четири године, а не у краћем временском периоду. Свака земља има право да пријави по три стрелаца по дисциплини, за разлику од Олимпијских игара на којима је максимум за једну земљу два стрелца и то уколико имају квоту или „вајлд карту“. На Олимпијским играма у Токију ће учествовати 360 такмичара, а број учесника Светског првенства је далеко већи“, наставља Доневић.

Нема сумње да ће свака држава у Чангвон, где се отварају прве шансе за олимпијске визе, послати најбоље што тренутно има. Пријављени су репрезентативци 90 земаља.

Шампионат планете је и у претходна два четворогодишња циклуса био прво квалификационо такмичење за Олимпијске игре.

„Освајање квоте на предстојећем светском првенству је практично равно медаљи. Због смањивања броја учесника на Олимпијским играма и делимично измењеног система квалификација, у свакој олимпијској дисциплини ће бити додељене по четири квоте. У скоро свакој дисциплини на шампионатима планете 2010. и 2014. године дељено је по пет или шест квота.“

Наши стрелци шампионат дочекују спремни.

„Стрељачки савез Србије је успео да обезбеди адекватне услове нашим репрезентативцима и обезбеди средства да свако реализује свој програм рада и припрема. У Чангвон идемо спремни, али не зависи све само од нас. И други су се озбиљно спремали, никоме, па ни највећим фаворитима неће бити лако. А фаворита има све више, у многим земљама стрељаштво доживљава велику експанзију, попут Индије, Ирана...“

У екипи је двоје јуниора, обоје у такмичењима ваздушном пушком. Марија Малић добија шансу у сениорској конкуренцији, а Алекса Митровић у надметањима омладинаца.

„За њих двоје ће Чангвон уједно бити и значајна такмичарска припрема за Олимпијске игре младих, које их очекују у октобру у Буенос Ајресу“, најавио је Доневић.

САСТАВ СРБИЈЕ

Србију ће на 52. шампионату планете у Чангвону (2 – 14. август) представљати:

Сениори пушка - ваздушна и МК пушка тростав: Милутин Стефановић (“Чика Мата”) и  Миленко Себић (Црвена звезда), МК пушка тростав и МК пушка лежећи: Стеван Плетикосић (“Чика Мата”), ваздушна пушка: Лазар Ковачевић (Јагодина 92)

Сениорке пушка - ваздушна пушка и тростав: Андреа Арсовић (Партизан), Сања Вукашиновић (Нови Сад 1790), ваздушна пушка: Марија Малић (Јединство), МК пушка тростав: Драгана Тодоровић (Нови Београд – Ушће).

Микс ваздушна пушка: Арсовић/Стефановић, Малић/Ковачевић

Сениорке пиштољ - ваздушни и МК пиштољ: Зорана Аруновић (Олимпик 011), Бобана Момчиловић Величковић (Бор 030).

Сениори пиштољ - ваздушни и МК пиштољ слободног избора: Дамир Микец (Полицајац), Димитрије Гргић (Академац), Душко Петров (“Алекса Дејовић”).

Микс ваздушни пиштољ: Аруновић/Микец, Момчиловић Величковић/Гргић.

Јуниор, ваздушна пушка: Алекса Митровић (Нови Београд - Ушће)

(МК пушка лежећи и МК пиштољ слободног избора више нису олимпијске дисциплине)

Спортски директор ССС Драган Марковић је вођа пута, а уз њега у стручном штабу су Драган Доневић, Саша Икер (тренери за пушку), Јелена Аруновић, Горан Микец (тренери за пиштољ), физиотерапеут Иван Јовановић и тренер репрезентације по предлогу селектора за пиштољ Јасна Шекарић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести