ВЕЛИКА НАГРАДА КАТАРА У МОТОЦИКЛИЗМУ: Шампионска вожња Бањаје за почетак сезоне

Италијснки мотоциклиста Франческо Бањаја почео је одбрану титуле у Мото ГП-ију победом на Великој награди Катара, првој овогодишњој трци.
s
Фото: Frančesko Banjaja, foto: Tanjug (AP Photo/Hussein Sayed)

Он је на Дукатију шампионском вожњом од старта до циља на стази "Лосаил" наставио тамо где је стао на крају прошле сезоне. Била је то 18. победа у каријери за Бањају у најјачој конкуренцији (укупно 86 стартова), а 35. пут се пласирао на подијум овај 27-годишњи ас из Торина. Друго место је припало Јужноафриканцу Бреду Биндеру, а треће Хорхеу Мартину.

Пол-позицију је имао Хорхе Мартин, иначе победник спринт трке дан раније, али практично после седме кривине је на чело избио Бањаја и сигурно је возио до краја трке.

Много пажње привукао је и деби Марка Маркеза, некадашњег првака света који је возио прву трку у каријери на Дукатију и на крају освојио четврто место. Међу најбржом десеторицом на стази “Лосаил” нашли су се још и Енеа Бастијанини, Алекс Маркез, Фабио Ди Ђанантонио, Алеш Еспаргаро, Педро Акоста и Маверик Вињалес.

На старту трке Раулу Фернандезу се угасио мотор, а будући да није успео да се помери у питлејн у предвиђеном року, старт је одложен, а Шпанац је кажњен померањем на зачеље. На крају није ни успео да заврши трку, јер је у финишу одустао.

У Мото 2 категорији славио је Шпанац Алонсо Лопез из "Синк Спидапа". Ово је прва победа за Лопеза од трке за „Велику награду Аустралије“ 2022. године, укупно трећа у овој конкуренцији. Друго место припало је Белгијанцу Берију Балтусу, којем је ово пласман каријере, а трећи је био Серхио Гарсија, којем је ово први подијум у каријери. У Мото 3 класи победио је возач Аспара Давид Алонсо. Други је био Даниел Олгадо ир Ред була, а трећи Таијо Фурусато из Хонде. У претпоследњем кругу са мотоцикла је пао Јаманака, у последњем су у главној групи са стазе излетели Фернандес и Перес, а невероватни Алонсо је до победе дошао због тога што је претекао Фурусата и Олгада у последњем сектору.

Следећа трка на програму је за две недеље у Португалији.

Г. М.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести