ЗАРАЗИЛИ СЕ СПОРТИСТИ, РЕКРЕАТИВЦИ, ЈАПИЈИ... Чека се МЕГДАН Златана и Нолета, а у овом ЛУКСУЗНОМ спорту све више уживају и Новосађани (ФОТО, ВИДЕО)

Падел је луксузни спорт који је код нас још увек у фази развоја и углавном се игра рекреативно. Посебно привлачи бизнисмене, као и бивше професионалне спортисти из различитих спортова. Рецимо, Златан Ибрахимовић је пасионирани играч падела и недавно је чак изазвао Новака Ђоковића и на њихов мегдан се још увек чека.
z
Фото: Printscreen/Twitter

Енди Мареј је такође велики фан овог спорта, а занимљив је податак да је инвестирао у падел компанију у Великој Британији.

Луксузни брендови у свету утркују се да буду покровитељи падел турнира. Разлог је врло једноставан – потражња за паделом је висока, што му, баш као и у бизнису, диже цену.

Управо то је најважнији разлог што се падел сматра престижним спортом.

Услед сличности с тенисом, постоје различите верзије настанка падела. Званични податак је да је настао у Мексику 1969. године, а први службени падел терен изграђен је у Шпанији 1974. године.

 

Данас се падел игра у више од 90 земаља широм света, а његова популарност убрзано расте. Осим Латинске Америке и САД, где је овај спорт омиљена рекреација јапијеваца, у Европи, Шпанија, Норвешка и Шведска су земље где је највише популаризован.

Популарност му расте таквом брзином да је за очекивати да постане редован на Олимпијским играма у будућности.

Лоптице које се користе у паделу су под притиском и направљене су од гуме. По величини и тежини су сличне тениским, али су мекше и мање се одбијају од тло. Притисак унутар лоптице је такав да не одскаче толико високо, што утиче и на физички ангажман. Ово омогућава дуже надигравање и већу контролу током игре и обећава озбиљан губитак 600 калорија за сат времена.

Око 90 одсто играча су мушкарци, мада има и све више жена.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Padel. (@thepadel.ns)

Падел се игра искључиво у дублу, а играчи обично носе удобну атлетску одећу. Једна од неопходних ствари у коју играчи морају да уложе су патике за падел, односно тенис, без којих није дозвољен излазак на терен.

Патике за падел коштају око 100 евра. Доступне су у спортским радњама као део понуде стандардних брендова спортске опреме: Адидас, Најки, Рибак, али постоје и посебни брендови за падел који се, засада, могу наручити само онлајн.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Padel. (@thepadel.ns)

Рекет за падел се разликује од тениског, јер је краћи и нема жице него је направљен од фибергласа, угљеничних влакана или других материјала. Цена рекета се креће од 100 до 300 евра.

Од осталих ставки буџета који вам је потребан да бисте стартовали у паделу, сат закупа терена код нас је од 20 до 30 евра, а индивидуални час са професионалним тренером је око 40 евра.

Терен за падел је мањи од тениског, са стакленим зидовима који омогућавају лопти да се одбија и од зидова, што ствара додатну динамику и тактички изазов у игри. Подлога је вештачка трава стандардизованих карактеристика испод које се налази бетон, а преко ње је посут ситан песак.

пре неких месец дана, Београд је био домаћин првог падел турнира, а ове године је отворен први падел центар у Новом Саду, тачније у комплексу Новосадског сајма, тако да и Новосађани сада могу да се рекреирају и луксузирају.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести