Завршено ЕП у планинском бициклизму: Феран–Прево одбранила титулу, Црногорац на 36. месту

Тријумфом Полин Феран–Прево из Француске и Швајцарца Ларса Форстера у елитним сениорским тркама спуштена је завеса на Европско првенство у планинском бициклизму у Новом Саду.
њ
Фото: К. Бугарски

На Петроварадинској тврђави актуелна двострука светска првакиња, убедљиво је одбранила титулу и седам кругова (1 круг 4 км) по изузетно топлом времену одвозала је за сат, 26 минута и 36 секунди. Као и на прошлом шампионату, сребро је припало Холанђанки Ани Терпстри (1:27:54), док је бронза сада отишла у руке њене земљакиње Ане Таубер (1:28:14). Бронзана са Олимпијских игара у Токију Линда Индерганд била је пета (1:28:48). Наша најбоља представница Јована Црногорац заузела је 36. позицију са одвозаних пет кругова. Теодора Савић-Поповић била је 40, Ивана Костић две позиције иза, Јана Јоловић је трку завршила као 45, док је Милица Стевановић била 47, а Маја Савић одмах после ње.

– Осећала сам се добро на почетку трке, хтела сам да останем у водећој групи и да направим један јак напад, што сам и учинила у четвртом кругу када сам дошла до веће предности, коју сам без проблема задржала до краја – описала је пут до друге европске титуле Полин Феран–Прево, која има и једно сребро.

Она је имала огроман мотив да се домогне још једног злата после пеха на недавно завршеним Олимпијским играма у Токију, на којим је била фаворит за прво место.

– Била сам разочарана после Јапана, јер сам тамо пала на почетку трке и после нисам успела да будем конкурентна за медаљу. Управо зато сам и толико желела да тријумфујем у Новом Саду, као прво да одраним титулу, али и да дођем до победе јер ове сезоне нисам то успела на великим такмичењима, а осећала сам се добро и спремном за то, па је цела та прича била фрустрирајућа. Сада сам коначно срећна – задовољна је била Феран–Прево, коју за две седмице очекује Светско првенство у Италији где ће јуришати на трећу узастопну титулу.

Фото: К. Бугарски

У мушкој конкуренцији у нимало лаким временским условима најбржи је био Ларс Форстер из Швајцарске, који је осам кругова прешао за 1:26:30 и иза себе је оставио Данца Себастијана Карстенсена (1:26:32) и бронзаног земљака Филипа Коломба (1:26:33).

Српски бициклиста Александар Роман заузео је 51. место са пет кругова, Иван Јовановић био је шест позиција иза, Милан Нешић се нашао на 59. месту, а Марко Станимировић на 60.

У трци млађих сениорки, која је претходила главним надметањима, Јована Радовановић била је 42, а иза ње су се нашле Јована Јовановић и Бојана Јовановић. Злато је узела Мона Митервалнер из Аустрије која је шест кругова завршила за 1:13:31, сребрна је Холанђанка Пук Питерсе (1:14:31), а бронзана Немица Роња Ејбл (1:15:08).

К. Бугарски

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести