Делић одговорила Асоцијацији рукометних клубова Србије

Милена Делић, председница Рукометног савеза Србије, издала је саопштење поводом исказа Асоцијације рукометних клубова Србије које Рукометни савез Србије преноси у целости.
Рукометни савез Србије
Фото: Рукометни савез Србије

”Рукометни савез Србије једини је орган надлежан за спровођење свих такмичења, а на основу члана 160 став 2 Закона о спорту ту надлежност може поверити удружењу или организацији коју су основале спортске организације које учествују у такмичењу.

Са организацијама којима се повери такмичење, потписује се Споразум о поверавању спровођења редовних првенствених такмичења у којем стоје права и обавезе две стране. Обавезе које је имала асоцијација АРКУС нису испуњене у делу достављања финансијског извештаја за такмичење које му је поверено.

Жао ми је што клубови, чланице асоцијације, не траже од надлежних органа АРКУСА на увид комплетну финансијску документацију,јер су у питању њихова средства, односно средства која су великом већином добијена из буџета локалних самоуправа. Важно је напоменути да је и РСС у другом делу сезоне 2020/21 донирао АРКУС асоцијацији 2.000.000,00 динара, како би успешно спровели сезону до краја. У сезони 2021/2022 такође је тражена позајмица, коју је УО РСС одобрио, али је та позајмица и враћена на крају сезоне 2022/2023.

На основу Споразума, АРКУС је такође дужан да приход од свих дисциплинских казни, уплати на рачун Савеза и да се ти приходи користе за развој млађих селекција. То се није десило али сам то дозволила, како би несметано привели крају сезону 2022/2023.

Супер А лигу неће водити ниједно поменуто лице из Саопштења АРКУС асоцијације и она неће постати приватна лига већ лига Рукометног савеза Србије која ће именовати директора, помоћника директора и секретара лиге. 

Сви клубови ће у сваком тренутку моћи да се информишу о токовима новца и раду лиге, а на полусезони и на крају сезоне моћи да виде комплетан извештај са свом пропратном докуметацијом о томе како се трошио новац. Транспарентност је неопходна законски и то је наша дужност према Републици Србији и њеним органима.

На теорије завере не желим да губим време у периоду када смо сви фокусирани на подршку нашим млађим селекцијама које бране боје српске репрезентације. Тога је било од тренутка када сам стпуила на дужност председнице УО РСС. Тада су кружиле гласине да радим за РК Партизан и ЖРК Јагодину, да би на крају сезоне шампиони били новосадска Војводина и Железничар из Инђије.

Од првог дана се борим и заступам став да се клубови исклључиво својим квалитетом на терену изборе за пласман и да не постоје привилеговани ни по којем основу. Такође, уколико постоји било који судија на којег је вршен притисак од стране мене или било кога мени блиског, како лично, тако и пословно, ја ћу се истог тренутка повући и поднети оставку уз адекватне доказе да такве ствари долазе од мене и под мојом одговорношћу”, стоји у саопштењу председнице РСС Милене Делић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести