Свечаном академијом обележено 70 година рукомета у Србији

БЕОГРАД: Свечаном академијом у великој сали Скупштине града Београда данас је обележено 70 година рукомета у Србији, односно бившој Југославији.
svecana akademija
Фото: Tanjug/ M.Mićanović

Домаћин прославе, уједно председник Управног одбора Рукометног савеза Србије (РСС), Божидар Ђурковић, поздравивши присутне и честитајући Савезу рођендан, истакао је да је рукомет у протеклих 70 година остваривао велике резултате и велике успехе, у обе конкуренције, те да мало земаља у Европи и свету може да се похвали да је имало најбоље играче на Европским и Светским првенствима, на свим позицијама у рукометном спорту, од голмана до кружног нападача.

"Нама прошлост служи као путоказ за боље резултате и развој и даљи просперитет рукомета у Србији. Захваљујем се свима који су допринели истинској слави српског рукомета широм света", рекао је Ђурковић.

Како је навео, Србија не би требало да се задовољава само пласманима на велика такмичења.

"Повратак у борбу за медаље није неостварив. Потребно нам је јединство, здрава атмосфера и стрпљење", закључио је Ђурковић.

Државни секретар за спорт, некадашњи рукометни репрезентативац, Предраг Перуничић казао је да чињеница да у рукомету има преко 100 носилаца националних признања јасно одсликава сву трофејност тог спорта.

"Имамо потенцијал од преко 400 клубова, као и базу за резултате", истакао је Перуничић.

Гостима се путем видео линка обратио и председник Светске рукометне федерације (ИХФ) Хасан Мустафа.

На свечаности су додељена заслужна признања, а присутни су били многобројни гости из света спорта, међу њима председник Европске рукометне федерације Михаел Видерер, генерални секретар Олимпијског комитета Србије Ђорђе Вишацки, градски секретар за спорт Драгана Белојевић, потпредседник Фудбалског савеза Србије Марко Пантелић, председник Одбојкашког савеза Србије Зоран Гајић, председник Ватерполо савеза Србије Виктор Јеленић, представници Спортског савеза Србије и Рукометног савеза Републике Српске, као и Босне и Херцеговине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести