Дамљановић и Будисављевић на челу

Велики догађај се опет одиграва у хотелу „Новела Уно“ у Новим Бановцима.
У Новим Бановцима игра се квалитетан шах
Фото: У Новим Бановцима игра се квалитетан шах

Након бројних шаховских турнира у овом прелепом амбијенту, на ред је дошло веома значајно такмичење у појединачној конкуренцији. Наиме, у периоду од 24. фебруара до 1. марта овде се одржава полуфинале првенства Србије за мушкарце и жене. Огроман улог је у игри, јер ће се по четири најуспешнија такмичара и такмичарке пласирати на финални турнир Првенства Србије. Турнир је отворио секретар ШШ Миливоје Миливојевић, уз судијски пар Станковић.

У мушкој конкуренцији окупила су се 42 играча, од чега шест велемајстора, десет интермајстора и девет ФИДЕ мајстора. Код жена свега 12 такмичарки, на жалост, што је у рангу са претходним годинама. Савез се потрудио да и ове године обезбеди богат наградни фонд, који је исти као и неколико година уназад. Сви су сагласни да су услови за игру веома добри, чак и одлични, и да шахисти могу несметано у  пријатном амбијенту да се такмиче.

Улогу фаворита носе велемајстори, али и од младих снага треба очекивати неко изненађење. После три одиграна кола улогу првог фаворита за сада успешно оправдава велемајстор Бранко Дамљановић са све три победе, колико има и актуелни ФИДЕ мајстор, а ускоро наш најмлађи интермајстор, Лука Будисављевић. Водећи двојац у стопу прате играчи са по 2,5 поена: велемајстори Синиша Дражић, Горан М. Тодоровић и Бошко Абрамовић, као и интермајстор Новак Чабаркапа.

Код жена Марина Гајчин је тренутно водећа са 2,5 поена, испред Милене Вујчић, Ане Бендераћ, Светлане Прудњикове, Љиље Дрљевић и Аделе Великић са по два поена. Треба истаћи да се најмлађи такмичари – Јован Кисић код мушкараца и Марија Станковић код жена – успешно носе са старијим и искуснијим играчима.

Биће веома неизвесно у овако јакој конкуренцији, а узбуђења тек следе, па у наредним колима очекујемо још више публике у сали за игру. Уз прелепе слике и уз поглед на Дунав, угођај је врхунски. Турнир се завршава у недељу око 14 часова, а за љубитеље шаха и све заинтересоване обезбеђен је пренос партија уживо на 10 табли.

М. Станковић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести