Екипно ПЕ на Криту: Солидан старт наших селекција

Женска и мушка национална селекција Србије учествују на Екипном првенству Европе, које се одржава на грчком острву Криту.
Injac, Zarkovic, Eric, Raport i Gajcin (stoji iza)
Фото: Репрезентација Србије: Ињац, Жарковић, Ерић, Рапорт и Гајчин (стоји иза)

Боје Србије у мушкој конкуренцији бране велемајстори: Роберт Маркуш, Иван Иванишевић, Милош Перуновић, Александар Инђић и Никола Седлак, док за женску репрезентацију наступају: велемајстор Јована Рапорт, интермајстори Јована Ерић и Мила Жарковић и ФИДЕ мајстори Теодора Ињац и Марина Гајчин.

Превођени капитенима, велемајсторима Бранком Тадићем (мушка селекција) и Бранком Дамљановићем (женска селекција), наши такмичариверују у добре резултате с тим што је конкуренција изузетно велика, о чему сведочи и чињеница да је у мушкој конкуренцији пријављено 40 екипа, а по просечном рејтингу Србија је на 17. месту, дакле мало изнад средине табеле.

Мушка екипа је у прва четири кола били на висини задатка. На старту је савладала Албанију са 3,5:0,5, да би затим изгубила од Хрватске, али није изгубила самопоуздање јер је у наредном колу надиграла Црну Гору са 3,5:0,5.Затим је уследио меч са јаком екимом Чешке, па се нерешен резултат може сврастати у успех. После четири одиграна кола наша селекција се са 5 меч бодова налази на 15. месту. Водеће су тренутно екипе Мађарске, Хрватске и Јерменије, које су сакупиле по 7 меч бодова. У наредном колу наши шахисти се састају са  веома јаком екипом Француске.

У конкуренцији шахисткиња надмећу се 32 екипе, а по просечном рејтингу Србија је на 19. месту.У првом колу наше даме су се састале  са фаворизованом екипом Украјине и изгубиле минималним резултатом - 2,5:1,5.Након овог пораза, наша екипа је савладала Швајцарску резултатом 2,5:1,5. Уследио је дуел са једним од најјачих тимова на турниру, екипом Јерменије. И поред храбре борбе, наше даме су претрпеле пораз, али је зато бриљирала Марина Гајчин савладавши велемајстора Марију Курсову. И у наредном колу против Финске Марина је поново била на висини задатка уписавши још једну победу која је, захваљујући такође победи Јоване Ерић и ремијима Рапорт и Ињац, претворена у добијен меч са високих 3:1. Имајући у виду тежак жреб које су наше даме имале у прва четири кола, тренутно 15. место се може сматрати солидним. У 5. колу нашу селекцију очекује важан меч против домаћина Грчке, који ће засигурно у многоме определити  коначни пласман. Водећа у женској конкуренцији је, очекивано, екипа Русије, која је забележила све четири победе, а у стопу је прате Шпанија и Пољска са по три победе и нерешеним резултатом.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести