Меч за светску шаховску шампионку ближи се крају: Ђу Венђун пред одбраном титуле

Још само једна партија дели нас од сазнања ко ће бити нова шампионка света у шаху!
dju vendjun
Фото: Youtube Printscreen

После пете партије меча одигране у Владивостоку, а укупно једанаесте у целом мечу, актуелна светска шампионка Ђу Венђун (29) води против изазивачице Александре Горјачкине (21) са 6:5 и само пола поена недостаје јој за одбрану титуле.

Занимљиво је да је у делу меча који се игра у Владивостоку виђена много жустрија борба са више одлучених партија. Наиме, после ремија у седмој партији меча, Горјачкина је у осмој направила пешачки пробој у центру и спровела напад на слабо обезбеђено краљево крило противнице, што јој је донело велику предност и вођство у мечу од 4,5:3,5. Ипак, треба истаћи да је Ђу Венђун била у још тежој ситуацији у мечу против Катерине Лахно, па је ипак успела да се спаси и победи. И овога пута, Ђу Венђун се одмах у наредној деветој партији реванширала за пораз и изједначила резултат, а онда и повела са 5,5:4,5 захваљујући победи у десетој партији! У овом дуелу, Горјачкина је у 24. потезу начинила велику стратешку грешку, отворивши позицију на даминој страни. Ипак, и даље је реми у тој партији био изгледан, све док се није десила одлучујућа грешка у 53. потезу, након чега је Горјачкина била принуђена да обустави даљи отпор. Овај други узастопни пораз је без сумње значајно уздрмао руску шахисткињу, тако да не чуди чињеница да је наредна партија протекла у мирних 40 потеза Шпанског отварања и да је завршена за мање од два сата, како би Рускиња сачувала снагу и вољу за одлучујући окршај.

У последњој, 12. партији у делу меча по класичном темпу Горјачкина ће имати предност првог потеза. Биће веома занимљиво испратити овај одлучујући дуел, будући да ће Рускиња морати да игра на све или ништа, док Кинескиња треба да задржи психичку стабилност и не попусти под притиском у тренутку када практично већ има титулу у yепу. У овој психолошкој борби велику улогу одиграће стручни тимови обе шахисткиње. Руски штаб чине три врхунска велемајстора – Константин Ланда, Јевгениј Најер и Сергеј Рубљевски, који је и тренер женске репрезентације Русије, а ту је такође и Јуриј Горјачкин, Александрин отац и први тренер. Кинеска шампионка такође има велику подршку својих секунданата, о чему сведочи и чињеница да је отварања до 15. потеза у многим партијама одиграла “а темпо”, имајући унапред припремљене одговоре на све потезе своје противнице. Да ли ће тако бити и у последњој партији меча, остаје да се види.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести