Победник велемајстор Роберт Маркуш

Прво Отворено рапид првенство Бечеја окупило је у хотелу „Златна обала“ крај Тисе укупно 116 такмичара, од којих су десеторица били велемајстори, један мање интернацонални мајстор, а један више ФИДЕ мајстор, док 13 учесника није имало рејтинг.
В. Јанков/Велемајстор Роберт Маркуш (лево) у партији са Бечејцем Војком Грабежом
Фото: В. Јанков/Велемајстор Роберт Маркуш (лево) у партији са Бечејцем Војком Грабежом

Како је учешће узео и бугарски велемајстор Милко Попчев, то је турнир имао међународни карактер.

Титулом победника окитио се непоражени велемајстор Роберт Маркуш из Новог Сада, који је у девет кола сакупио осам поена и припала му је новчана награда од 21.000 динара. Тиме је оправдао највиши рејтинг с којим је стигао на турнир (2608).

- Задовољан сам освајањем првог места, мада није било лако доћи до титуле, јер сам имао тешке противнике и у неколико парија сам сумњиво стајао, али уз мало спортске среће успео сам да победим. Најтеже је било у осмом колу против велемајстора Николе Несторовића. Иначе, ретко играм брзопотезне турнире. Последњи пут сам био у Марибору 2018. године. Више ми леже лига партије и једва чекам да стартује првенство. Члан сам Новог Сада, имамо добру екипу, али немамо високе амбиције и задовољићемо се останком у лиги - рекао је велемајстор Роберт Маркуш.

Друго место са седам поена освојио је велемајстор Синиша Дражић и припала му је новчана награда у износу 15.000 динара. Исти број поена освојила су још петорица шахиста, трећепласирани интернационални мајстор Иван Шаренац (10.000), велемајстор Борко Лајтхајм (8.000), интернационалац Дејан Лескур (6.000), велемајстор Миша Пап (3.500) и интернационални мајстор Новак Пезељ (2.500)...

- Захваљујући покровитељству општине Бечеј, наградни фонд је износио 100.000 динара и, поред поменутих велемајстора и интерационалаца, награђени су са по 5.000 и 3.000 динара по две најуспешније даме, омладинци, јуниори и домаћи играчи.

-  Задовољни смо како је протекао „првенац“ и имамо обећање челних људи у општини да ће нам и наредних година помоћи да организујемо тирнир, како би постао традиционалан. Захваљујемо и интернационалном судији Милораду Маравићу, који је  бринуо да турнир протекне у најбољем реду - рекао је директор турнира Радован Завишић.

Ово није први потез помоћи локалне самоуправе организатору турнира Шаховском клубу Пион. Јесенас су им обезбедили боље услове за рад, тек завршеним турниром популаризовали су игру на 64 поља, а у плану је, с истим циљем, и организација симултанки познатих велемајстора. Све то казује да шах у Бечеју хвата прикључак с осталим спортовима.

Текст и фото: В. Јанков

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести