ПОЧЕЛА ШАХОВСКА ПРВА ЛИГА СРБИЈЕ ЗА ЖЕНЕ У СЕНТИ: За титулу се бори 12 тимова

Скоро све најбоље шахисткиње Србије поново су се нашле на истом месту, овога пута у Сенти, где ће се наредних десет дана борити за титулу екипног шампиона државе.
sah
Фото: Шаховски савез Србије

Надметања се одржавају у хотелу „Фантастико ексклузив”. Директор турнира је међународни судија Небојша Баралић, а главни арбитар је, такође међународни судија, Бранка Вујић-Катанић.

Најбољих 12 тимова Србије у женском шаху ће одиграти 11 кола по Бергеровом систему паровања (сваки тим против сваког). Титулу бране шахисткиње београдског Рада.

Колико је конкуренција јака најбоље сведочи изјава првотимке Црвене звезде Марије Станимировић из Алибунара.

– Примећујем да је конкуренција сваке године све јача, наши клубови се труде да долазе припремљени на турнир и у најбољим могућим саставима. Част ми је што сам већ годинама члан Црвене звезде и наш клуб је појачао састав ове године, стога сматрам да смо једни од фаворита. Пошто шах доноси многа изненађења, сви резултати су могући, зато нека победи екипа која буде најбоље играла у датом моменту – оптимиста је млада Алибунарка.

Од војвођанских представника ту су: Југовић из Каћа, Сирмиум из Сремске Митровице и Шахматни кружок из Новог Сада. Сви клубови су се веома појачали, па је тако Југовић предвођен интермајстором Лауром Унук, која је једна од најбољих словеначких шахисткиња свих времена, као и искусним женским велемајстором из Румуније Михаелом Санду.

Лелу Јавакхишвили је у Сирмиуму заменио женски интермајстор Анастасија Ракхмангулова из Украјине, али је остатак тима непромењен. Новосадска екипа је лепа мешавина младости и искуства.

Резултати првог кола: Црвена звезда Дата дривен лаб (Београд) – Видиковац (Београд) 3,5:0,5, Сирмиум (Сремска Митровица) - Част и слава (Пирот) 2:2, Југовић (Каћ) – Рад (Београд) 2:2, Основац (Ниш) – Шахматни кружок (Нови Сад) 3:1, Јелица ПЕП (Горачићи) – Младост (Лучани) 2:2, Златар (Нова Варош) – Рудар (Костолац) 1,5:2,5.

С. Костић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести