Шахисти Чољушкина и Ивић бране титулу у Сенти  

СЕНТА: Шаховско првенство Србије у отвореној и у женској категорији ове године ће се одржати раније него што смо навикли. Шаховски савез Србије је заказао такмичење од 6. до 14. јуна, а домаћин ће бити хотел Фантастико ексклузив из Сенте.
s
Фото: Irina Čoljuškina i Velimir Ivić/ŠSS

За титулу на 17. првенству државе за жене бориће се 10 квалификованих шахисткиња. Право учешћа на основу пласмана на претходном првенству имају женски велемајстори Ирина Чољушкина и Мариа Манакова, као и женски интермајстор Марина Гајчин. На основу пласмана са јануарске рејтинг листе могу да учествују интермајстор Теодора Ињац, као и женски интермајстори Адела Великић и Марија Ракић-Вулићевић. Право учешћа на завршном турниру су преко полуфинала обезбедили женски интермајстори Љиља Дрљевић, Сандра Ђукић и Јована Срдановић, као и талентована Анастасиа Гроздановић.

У случају да нека од њих одустане, упражњено место ће се попунити на следећи начин. Уколико откаже нека од шахисткиња које су се пласирале на основу успеха на претходном првенству државе њихово место ће заузети женски велемајстор Јована Ерић. Уколико нека играчица која се пласирала на основу рејтинга одустане, њено место ће моћи да попуне следећим редом: женски велемајстор Анђелија Стојановић, женски интермајстор Тијана Благојевић и женски велемајстор Јована Ерић. Евентуално одстуство неке шахисткиње која се квалификовала преко полуфинала моћи ће да искористе: женски ФИДЕ мајстор Катарина Остојић, Ања Јовановић, Марија Станковић, и тако даље.

Право учешћа на Првенству Србије у отвореној конкуренцији су на основу пласмана на претходном шампионату остварили велемајстори Велимир Ивић, Александар Инђић и Александар Ковачевић. На основу јануарског рејтинга могу учествовати велемајстори Роберт Маркуш, Бојан Вучковић и Милош Перуновић. Преко полуфинала су до завршног турнира дошли ФИДЕ мајстор Андреј Љепић, велемајстор Борко Лајтхајм, и интермајстори Стефан Тадић и Марко Ивановић. Велемајстор Иван Иванишевић ће бити прва резерва у случају одустајања неког шахисте који је обезбедио учешће на основу успеха на претходном првенству. Уколико не буду присутни неки од играча који су се квалификовали на основу рејтинга замениће их велемајстор Иван Иванишевић, интермајстор Марко Ненезић, велемајстор Бобан Богосављевић, и тако даље. Резерве за играче који су се квалификовали преко полуфинала биће велемајстор Синиша Дражић, ФИДЕ мајстор Милан Јоцев, интермајстор Милош Милошевић, ФИДЕ мајстор Иван Мартић, и тако даље.

Коначан списак биће објављен до 20. маја. Извлачење турнирских бројева обавиће се 30. маја у 12 часова, док ће техничка конференција бити одржана 6. јуна (12) у сали за игру. Присуство играча на техничкој конференцији је обавезно. Свечано отварање је заказано истог дана у 15.15 ч.

Темпо игре ће бити 90 минута за 40 одиграних потеза, након чега ће играчи добити по 30 минута до краја партије, уз бонификацију од 30 секунди по одиграном потезу, почевши од првог. Браниоци титула су Велимир Ивић и Ирина Чољушкина.

С. Костић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести