Шахисти Милку Попчеву прво место на рапид турниру у Бачком Петровцу

БАЧКИ ПЕТРОВАЦ: У склопу традиционалне културно-забавно-спортске манифестације Словачке народне свечаности, у Бачком Петровцу је по 33. пут организован Међународни шаховски рапид турнир Аквапарк Петроленд.
a
Фото: Andrej Ljepić bio treći 

Истовремено, то било је и Отворено првенство Војводине у убрзаном шаху. Надметања су одржана у спортској хали ОШ “Јан Чајак”, а у конкуренцији су се нашла 43 играча из Бугарске и Србије. Међу учесницима били су по један велемајстор, интермајстор и ФИДЕ мајстор, затим 26 мајсторских кандидата, седморица омладинаца и седморица носилаца преосталих нижих категорија. Одиграно је девет кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре био је 15 минута по шахисти до краја сваке партије.

Прво место, победнички пехар и главну награду од пет хиљада динара освојио је велемајстор Милко Попчев из Бугарске са осам поена. Попчев није изгубио ниједну партију, а једина два ремија препустио је другом и трећепласираном на турниру. Другу позицију заузео је мајсторски кандидат Бранко Ћопић из Апатина са 7,5 поена, такође без пораза, са шест победа и три ремија. Трећепласирани са седам поена је млађани новосадски ФИДЕ мајстор Андреј Љепић, који је уједно и најбоље пласирани омладинац, као и најуспешнији играч са рејтингом до 2000 поена.

По шест поена, у свој нотес, уписали су београдски интермајстор Душан Секулић, којем је припало четврто место, затим петопласирани новосадски омладинац Вукашин Орлић, шестопласирани мајсторски кандидат Ђорђе Тривуновић из Младенова, седмопласирани мајсторски кандидат Павел Марчок из Бачког Петровца, који је уједно и најбоље пласирани играч из бачкопетровачке општине, и осмопласирани првокатегорник Милош Петрић из Бачке Паланке. Групу од седморице актера са по 5,5 убележених поена предводи деветопласирани мајсторски кандидат Нино Сердар из Пригревице, а у том сазвежђу обрео се и мајсторски кандидат Горан А. Стојановић из Раткова, који је и најбоље позиционирани ветеран. Пласман шахиста са истим бројем укњижених поена одређен је на основу Бухолчевог коефицијента.

Да све прође на спортски коректном нивоу постарали су се општински судија Душан Вида из Кулпина, као и његов заменик Растислав Ширка, такође општински судија. Као и свих претходних година, сјајан организатор био је ШК Бачки Петровац, на челу са својим агилним председником Павелом Марчоком, који је за све учеснике обезбедио освежење и закуску током турнира.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести