СЕЛЕКТОРИ саопштили списак репрезентативаца ЗА ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО у шаху

Нова селекторка женске репрезентације Србије интермајстор Алиса Марић, као и селектор мушког националног тима, коме је проверен нови мандате на још четири године, интермајстор Миодраг Перуновић, саопштили су спискове шахиста и шахисткиња које ће повести на Првенство Европе у Будву, Црна Гора, које је на програму од 10. до 21. новембра текуће године.
1
Фото: Селектори задовољни атмосфером у репрезентацији пред ЕП, фото: ШСС

Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић је изразио задовољство путем којим иде српски шах, као и спремношћу за нове обавезе репрезентативних селекција. Такође, најавио је и припреме за Европско првенство, и похвалио јединственост и међусобно поверење унутар Савеза. На крају свог обраћања, Лазић је истакао да је покренута иницијатива за повратак шаха у школе.

Алиса Марић се одлучила за интермајстора Теодору Ињац, која је, на недавно завршеном Светском купу, поново обрадовала љубитеље шаха у Србији својом сјајном игром, нова првакиња Србије женски велемајстор Марина Гајчин из Апатина, сада већ стандардна репрезентативка женски интермајстор Тијана Мандура, шампионка Србије у убрзаном шаху женски велемајстор Јована Ерић, која заједно са Марином и Тијаном наступа за Сирмиум из Сремске Митровице, и женски интермајстор Адела Великић, бивша првакиња Србије. Поред селектора, уз репрезентативце обе селекције ће бити и тренери. Тренер женске репрезентације ће и даље бити интернационални мајстор Зоран Арсовић, са којим су репрезентативке успешно сарађивале и у претходном периоду.

Подсетимо, репрезентативке Србије су на претходном Европском првенству, у Словенији, заузеле одлично шесто место. То је резултат који није остварен веома дуго. При том, Марина Гајчин је то “зачинила” сребрном појединачном медаљом на петој табле.

Изненађења није било ни што се тиче позваних шахиста у мушку репрезентацију, па се тако Перуновић одлучио за актуелног првака Европе из Русије Алексеја Сарану, његовог сународника Александера Предкеа, који су прешли на српску рејтинг листу, искусни Роберта Маркуша, актуелни првак Србије и дугогодишњи лидер репрезентације Александра Инђића, и двоструког шампиона Велимира Ивића. Сви они носе титулу велемајстора. Улогу тренера мушке селекције је преузео велемајстор Милош Перуновић, кога је селектор окарактерисао као врхунског теоретичара.

Теодора Ињац је рекла присутним новинарима да јој је веома драго што ће имати прилику да сарађује са легендом српског шаха Алисом Марић, која је и сама, у току своје играчке каријере, била у многим ситуацијама из којих је стицала искуство и знање. Истакла је и да је атмосфера у екипи, која се није мењала у односу на претходна такмичења, одлична и да се све шахисткиње међусобно добро познају, јер дуго играју заједно, што је предуслов за остваривање доброг резултата.

Шампион Србије Александар Инђић је рекао да је оптимиста пред нове репрезентативне обавезе, као и да апетити расту са новим појачањима у тиму. Нагласио је да је циљ да се Србија умеша у борбу за највиши пласман, и да му мотивације не недостаје. Уз то, занима га и како ће се придошлице адаптирати у екипу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести