У Турској одржана Олимпијада шахиста до 16 година

У турском граду Чоруму одржана је Шаховска олимпијада за кадете до 16 година.
Репрезентација Србије до 16 година с капитеном Зораном Арсовићем
Фото: Репрезентација Србије до 16 година с капитеном Зораном Арсовићем

Србију је представљала репрезентација у саставу: ФИДЕ мајстори Лука Будисављевић, Марко Милошевић и Стефан Тадић, Марко Ивановић и женски ФИДЕ мајстор Јована Срдановић, а капитен екипе је био интермајстор Зоран Арсовић.

Учествовало је 48 селекција из целог света, а Србија је по рејтингу била 8. фаворит.Наши кадети нису оправдали овако високу стартну позицију и после девет кола турнир су завршили на деоби од 14. до 22. места, са 10 меч бодова. На крају турнира доживели су убедљив пораз од 3,5:0,5 од велесиле каква је Индија што их је позиционирало на 22. место на коначној табели.

Овај турнир је по много чему био специфичан, будући да се ни највеће шаховске силе какве су Русија, Кина и Индија нису домогле медаље: Индија је 7. у коначном пласману са 12 меч бодова, Русија 10, а Кина 11, обе са по 11 меч бодова. Такође, шахисти са високим рејтинзима су доживели прави дебакл, напросто зато што су локални турнири и рејтинзи, по бројевима и квалитету, потпуно различити у појединим деловима света, те се често дешава да неки  веома добри шахисти имају нереално ниске рејтинге. Наши кадети су управо у групи шахиста која је по том питању прошла веома лоше, будући да су сви у минусу са рејтингом, и то од 18 (Лука Будисављевић) до чак 85 поена (Стефан Тадић).

Прво место заузео је Азербејџан са једним меч бодом више (16 наспрам 15) од Узбекистана, који је у свом саставу имао чак два велемајстора (Абдусаторов и Синдаров), док је Белорусија, без звучних имена и као тек 15. фаворит на стартној листи, освојила бронзану медаљу са 14 меч бодова.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести