Завршен 25. Војвођански шаховски фестивал младих у Зрењанину

У Зрењанину је пред новогодишње празнике свечано завршен 25. Војвођански шаховски фестивал младих.
Kadetsko
Фото: Освајачи медаља, фото: Приватна архива

Деца из разних делова Војводине пет дана су се интензивно борила за одличја и пласман на Кадетско првенство Србије 2018. године. Љубазни домаћини, на челу с председником Шаховског савеза Зрењанина Сашом Самоловцем, учинили су све да се гости добро осећају и да им боравак буде што пријатнији. Дом ученика средњих школа „Ангелина Којић Гина“ је положио испит. Деца су била задовољна храном и смештајем, па им је остало само да се добро боре на шаховском пољу.

На затварању турнира, дипломе, пехаре, медаље и шаховску литературу најбољим такмичарима поделили су председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић и домаћин Саша Самоловац, који се захвалио свима и пожелео нашим такмичарима много среће и на Првенству Србије.

Ове године је било 95 учесника из целе Војводине. Мало је фалило да се достигне магична бројка од 100 такмичара, али с обзиром на то да се турнир организовао у другачијем термину него што је уобичајено, у сред празника, ово је прилично велики одзив. Играло се у три групе код девојчица и у пет група код дечака, али су пласмани рачунати појединачно за све узрасте до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 година, у обе конкуренције.

Девојчице до 8, 10 и 12 година играле су заједно. На крају, код девојчица до осам година најуспешнија и једина је била Емилија Вугдалић (ШК Капабланка 1992 и ШК Дневник Нови Сад) са 4,5 поена. Код девојчица до 10 година, злато је припало Ањи Радмановић (ШК Аљехин Панчево) са 6 поена, сребро Софији Пезељ са 5 поена, а бронза Лани Вулин такође са 5 поена, али са слабијим додатним критеријумима. До 12 година најуспешнија је била Ања Јовановић (ШК Даме Нови Сад) са 8,5 поена, испред Миле Раденковић са 7,5 поена и Ане Тепић са 4,5.

Девојчице до 14 година играле су једнокружни Бергер у девет кола, а победила је Маријана Билић (ШК Раднички Кикинда) са 7 поена, друго место је припало Марији Станковић (ШК Бановци Дунав) са 6 поена, а треће Тијани Станисављевић, такође са 6 поена, али са слабијим додатним критеријумима. Јуниорке до 16 и 18 година су играле обједињени Бергер турнир у 7 кола, а у млађој групи до 16 година најбоља је била Ана Шакотић (ШК Бановци Дунав) са 5 поена. Сребро је освојила Петра Јујић са 3,5 поена, а бронзу Мина Раденковић (ШК Бановци Дунав) са 2 поена. У најстаријој групи јуниорки до 18 година триумфовала је Матилда Навратил из Врбаса са 5 поена, а само пола поена мање имала је Невена Радулов (ШК Униреа Ритишево).

Код дечака до осам година убедљиво је тријумфовао Алекса Величковић (ШК Капабланка 1992 Нови Сад) са 8 поена, који је уједно био и једини учесник такмичења са свим победама! Друго место освојио је Мирослав Ранђеловић са 6 поена, а трећи је био Павле Милановић са 5,5. Међу нешто старијим дечацима до 10 година злато је припало Андреју Љепићу (ШК Даме Нови Сад) са 8,5 поена, сребро Марку Милановићу с пола поена мање, а бронза Огњену Ћузовићу са 6 поена. Код дечака до 12 година прво место су поделили Душан Шијачић (Сомборски шаховски клуб) и Лазар Давидов са по 8 поена, али су додатни критеријуми пресудили да злато ипак припадне Душану. Трећи је био Михајло Домбровски који је освојио 7 поена. Најбољи код дечака до 14 година био је Лав Пајчин (ШК Капабланка 1992 Нови Сад) са 8 поена, друго место је освојио Бранислав Паркајић са 7, а треће Алекса Алимпић (ШК Бановци Дунав) са 6,5 поена.

Гледајући из прикрајка, најуједначенија и уједно најзанимљивија и најјача група је била група јуниора до 16 и 18 година. Ту је све прштало. Чак њих седморица-осморица борила су се за прва три места. Било је неизвесно. Ипак, најмлађи у тој групи који је пре неколико дана напунио 14 година, Милош Станковић, показао је најконстантнију игру и кад је требало скупио сву своју снагу за одлучујуће борбе. По оценама многих, заслужен тријумф дечака из ШК Бановаца Дунав са освојених 7 поена, колико је имао и другопласирани Стефан Лончарски (ШК Хајдук Чуруг), али са слабијим додатним критеријумима. Треће место припало је Вукашину Грчићу, који је освојио 6,5 поена. До 18 година, први и једини такмичар Миланко Билић (ШК Раднички Кикинда) освојио је злато.

На крају, када се сумирају утисци, посебно треба похвалити поједине клубове и такмичаре који из године у годину освајају одличја на овом и сличним такмичењима. Највише медаља на овом турниру освојили су представници ШК Бановци Дунав – чак 6! Златни су Ана Шакотић и Милош Станковић, сребрне су Милошева сестра Марија Станковић и Мила Раденковић, док су бронзани Милина сестра Мина Раденковић и Алекса Алимпић.

„Какав резултат за Бановце“, рекли су многи. Клуб који ради 365 дана у години и бори се да се шах игра у што бољим условима. Још један светао пример таквог клуба је и ШК Капабланка 1992 Нови Сад, чији су пулени освојили чак три златне медаље – прваци су постали Емилија Вугдалић, Алекса Величковић и Лав Пајчин! Резултат такође за понос и дику и најбоља награда за дугогодишњи труд њиховом тренеру, познатом новосадском ФИДЕ мајстору и шаховском педагогу Жељку Медару. Али, ту није крај успесима новосадских клубова.

Посебно треба похвалити ШК Даме, чији су представници освојили два злата – најбољи међу својим вршњацима били су Ања Јовановић и Андреј Љепић. Похвале за овакав резултат заслужује и председник ШК Даме Станислав Дека Клишанић, који је од првог дана препознао огроман потенцијал ових младих шахиста и здушно се борио да помогне њихово учешће на многим светским и европским првенствима.

Честитке свим шампионима и освајачима медаља, уз жељу да у будућности постижу још веће успехе на домаћој и међународној сцени.

И. Узелац

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести