БОГДАН ОБРАДОВИЋ: Ђоковић је најбољи тенисер свих времена

Тениски тренер Богдан Обрадовић рекао је после елиминације Новака Ђоковића са мастерса у Индијан Велсу да је и најбољи тенисер планете "живо биће" и да је у мечу против Луке Нардија правио нетипичне грешке, али да то мења чињеницу да је најбољи свих времена.
1
Фото: Youtube Printscreen

Обрадовић је гостујући у емисији "Кец на 11" на телевизији К1 рекао за Ђоковића да није у Индијан Велсу успео да пронађе своју игру.

"Сви смо навикли да он крене из Аустралије с тим неким победничким ставом и победама, али, нажалост, то се није десило и као да се пренело на све ово", рекао је Обрадовић.

Обрадовић је истакао да Ђоковић увек ради на веома професионалном нивоу, али да му је можда нешто одузело мало више енергије него што је требало.

"Много тих фактора утиче, а и свима је стало да победе Новака и сви би били славни преко њега", додао је некадашњи селектор Дејвис куп репрезентације Србије.

Како је рекао да су мотиви свих његових противника сигурно много већи, јер их је икс пута побеђивао.

"И кад игра са неким ко је 123, очекивало се да победи, али све то би требало извести. Ако ти кола крену низбрдо и не осећаш лоптицу како ваља, врло брзо се ствари одвијају у негативном правцу. Оде меч, а ниси се ознојио поштено", рекао је он.

Обрадовић је изразио уверење да ће се Новак ресетовати и анализирати све ово што се дешавало у Индијан Велсу.

"Видим да је мало била начета та тема да се није ни физички осећао најбоље, имао је неких стомачних проблема, иако он то није спомињао, можда га је и тај проблем мало исцрпео - он је живо биће. Морамо да будемо свесни да из недеље у недељу, годинама, мењамо амбијент, пХ вредност воде, храну, и на све то морамо поново да се прилагодимо, заиста то није лако", рекао је он.

Нема дилему Обрадовић ко је најбољи тенисер свих времена.

"После свих ових 20 година, морамо да подвучемо црту негде - он је најбољи свих времена. Иако је изгубио од Нардија, додао је још једну недељу као број један. Није савршено одрадио оно што смо од њега очекивали, али је и даље најбољи", рекао је он.

Свестан је Обрадовић да је Ђоковић имао велики број грешака у мечу против Нардија и да га је то коштало победе.

"Оно што је нетипично за Новакове мечеве, а што његови противници искористе, направио је нестварно много грешака. Памтим тренутке кад је знао да тренира преко сат времена, а да не направи ни једну грешку. Говоримо о том фокусу и свести колико је моћан, да када му се десе овакве грешке, није вам јасно одакле све то долази. Потребно је неко време и простор да се све то препозна. И у ранијим годинама је показивао нивое нервозе где би све разбио, да би се касније хармонизовао са тимом. Овога пута то му није успело", рекао је он. 

Говорећи о смени генерација Обрадовић каже да би Новак у томе требало да пронађе своје место, јер се постављају нови захтеви, а он је једини преостали представник старе генерације, док се нови играчи непрестано појављују.

"Међу њима су младићи у двадесетим годинама са снажним мотивима и одличном припремом, те је неопходно да Новак пронађе начин да их победи. Оно што може да буде још један фактор је тај што Новак игра јако мали број турнира, око петнаестак, и он је један од ретких светских тенисера који са екстремно малим бројем турнира заправо влада светским тенисом", рекао је он.

Обрадовић сматра да би Ђоковић требало да игра на мастерсу у Мајамију, али да би проблем могао да настане када се не осећаш добро тениски, јер су ти потребни мечеви да би се вратио.

"Направити паузу до Монте Карла би можда чак била велика грешка, зато што су му потребни мечеви. Чини ми се да му је потребна победа да би повратио самопоуздање, што значи да мора бити у такмичењу, а мислим да би му Мајами добро дошао. Услови су другачији у Индијан Велсу, где је пустиња, и Мајамију, где је доста влаге. По мом мишљењу, требало би што пре да се пресели да тренира на Флориди, где ће играти следећи турнир", рекао је он.

Обрадовић је оценио и да Ђоковић има велики мотив за освајање златне медаље на Олимпијским играма у Паризу, односно да годинама има мотивацију да постигне нешто велико.

"Желиш, хоћеш, радићеш јако, вероваћеш много у себе и то је најбитније, али истовремено то може да ти створи притисак, као што је имао у Рију, где је изгубио у првом колу. То је ужасно тешко. Олимпијске игре су посебне, играш за своју земљу, заставу, народ. Потребно је све то избалансирати, и неће му бити лако", рекао је он.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести