Ђоковић са 3:0 савладао Циципаса у финалу АО и освојио 22. Гренд слем титулу

МЕЛБУРН: Српски тенисер Новак Ђоковић је савладао са 3:0 у сетовима Грка Стефаноса Циципаса у финалу Отвореног првенства Аустралије.
d
Фото: AP Photo/Mark Baker

Меч је почео у 9.30 сати по средњоевропском времену.

Ђоковић је добро отворио меч и повео са 1:0 у гемовима на свој сервис, а већ у наредном, на сервис противника, имао је две брејк лопте; али је Циципас заиграо боље и преокренуо са 15:40 до првог гема у своју корист.

Међутим, након што је рутински добио свој други гем, Ђоковић је већ на наредном сервису противника дошао до брејка за 3:1, да би потом и потврдио брејк на свој сервис и повео са 4:1 у гемовима.

Иако је Грк имао нове падове када је сервирао, није било новог брејка и до краја првог сета се играло гем за гем, те је Ђоковић у гему на свој сигуран сервис  добио први сет резултатом 6:3 и повео са 1:0 у сетовима.

Први сет је трајао 36 минута.

Фото: AP Photo/Dita Alangkara

На почетку другог сета није било великих узбуђења и оба тенисара су сигурно сервирала, не дозвољавајући противнику ни наговештај брејк шансе.

У четвртом гему другог сета Ђоковић сервира видљиво слабије и пружа прилику противнику да му по први пут у међу припрети, али је наш тенисер прошао овај први тест и ипак успешно добио и овај свој сервис гем.

Фото: AP Photo/Ng Han Guan

У наредном гему сервис није служио Циципаса и чак је направио и дупле грешке, омогућивши Новаку да дође на корак од брејка, али је и он у последњи час пронашао прави ритам да то ипак не дозволи противнику, повевши 3:2 у гемовима.

Ђоковић је лако добио наредни гем, а онда мала драма у седмом гему, када је Ђоковић поново био надомак брејк шансе изједначивши на 40:40. Грк је тада заиграо перфектно, а Новака су камере упорно снимале како изнервирано гестикулира са својим тренером Гораном Иванишевиће; по свему судећи тражећи бољу комуникацију од њега и да му каже шта да ради. Наш тенисер се у наредном гему морао мало помучити да га добије на свој сервис али је до краја све испало добро и изједначио је на 4:4 у гемовима; не дајући Циципасу да дође до своје прве брејк лопте у мечу.

Циципас поново рутински добија свој сервис, док Ђоковић кризира и при вођству Грка од 5:4 поклања две лопте противнику. Циципас тако долази не само до прве брејк лопте у мечу, него уједно и до сет лопте, повевши 30:40 на сервис противника. Ђоковић и даље употно тражи од Иванишевића "да му прича", односно да га боље саветује између поена шта да ради и проналази снагу да преокрене неугодну ситуацију и да ипак добије свој сервис гем и изједначи на 5:5 у другом сету. Гем у своју корист је завршио видно изнервиран, највероватније због неког добацивања са трибина. Циципас опет рутински осваја свој сервис, са чак два ас ударца и Ђоковић у заостатку 6:5 сервира за останак у мечу и да избори тај брејк.

Новак одлично отвара тај брејка и води 4:1, а потом прави читаву серију неизнуђених грешака, од чега и једну дуплу на сервису, чиме се Циципас враћа у меч и изједначава на 4:4. У доличним разменама које су уследиле био је успешнији наш тенисер, који је први дошао до сет лопте при резултату 6:4. Успешно је искористио већ прву сет лопту трилер завршнице и коначно повео са 2:0 у сетовима.

Ђоковић је други сет добио у тај-брејку резултатом 7:6 (7:4), а овај сет је трајао доста дуже од првог - 70 минута.

Фото: AP Photo/Aaron Favila

На старту трећег сета сервира наш тенисер, који је, уљуљкан сигурном предношћу од 2:0 у сетовима, видно опуштеније ушао у овај гем, лошије сервирао и омогућио Грку чак две брејк лопте у старту на 15:40. Циципас прву прилику није искористио, али другу јесте и по први пут у мечу он прави брејк и води 1:0 у гемовима.

Ово као да није пуно уздрмало приметно смиренијег Ђоковића, који је већ у наредном гему добио своју прлику за брејк. Прву није искористио и Циципас је поравнао на 40:40, али потом Новак одиграва два сјајна поена заредом и враћа брејк, изједначивши на 1:1. 

У наредних неколико гемова, оба тенисера су мање-више сигурно сервирала и, сем пар веома лепих поена, није било већих узбуђења, бар не оних резултатских, тако да смо зачас стигли до 4:4 у гемовима.

Исти темпо је настављен до финиша сета, уз готово савршене сервис гемове обојице. Јједино је Ђоковић једном био близу брејк прилике, када је у десетом гему покушао мало агресивнијом игром да меч оконча пре тај брејк лутрије, али се противник тргао и осујетио му иницијативу, те смо дошли до 5:5; а потом и 6:6, односно новог, другог тај брејка у мечу.

Фото: AP Photo/Aaron Favila

На поечтку тај брејка смо видели суверену игру Новака Ђоковића, како на сопствени, тако и на противников сервис, те је брзо повео са наизглед недостижних 5:0. А онда га је пореметио један урлик неког од навијача на трибинама у тренутку када је требало да удари лоптицу, након чега је уследио пад у игри и Циципас смањује на 5:3. Ђоковић потом напокон поново осваја поен за 6:3 и три везане меч лопте. Грчки тенисер је спасао прве две одличним сервисима али трећу није могао Новај осваја тај бреј са 7:5.

Али, што је много битније, осваја и трећи сет са 7:6 и добија финале АО резултатом 3:0.

Одмах након што је добио одлучујући поен и руковања са одличним противником, Новак је прескочио ограду и попео се у ложу свог тима, где је пао на леђа и плакао од среће у загрљају мајке Дијане породице, односно сарадника предвођених Гораном Иванишевићем; што је вероватно највећи излив емоција који смо видели код Ђоковића на крају меча.


Срђан Ђоковић није на трибинама

Отац српског тенисера Новака Ђоковића, Срђан, не прати данас уживо са трибина свог сина у финалу Аустралијан опена против Стефаноса Циципаса.

Срђан Ђоковић је после четвртфиналног меча на турниру у Мелбурну, између Новака Ђоковића и Андреја Рубљова 25. јануара, усликан са навијачима који су носили руске заставе са ликом Владимира Путина.

Срђан Ђоковић се потом огласио саопштењем у коме је навео да је његова породица за мир и у писаној изјави навео да је "у Аустралији само како би подржао сина, а не да би био тема новинских наслова или на било који други начин узнемираван".

Срђан Ђоковић није присуствовао ни полуфиналном мечу са Томијем Полом, а исту одлуку донео је и за данашње финале.

Новакова мајка Дијана је на трбинама и прати меч.


Фото: AP Photo/Ng Han Guan

Српски тенисер је у полуфиналу победио Американца Томија Пола са 3:0 у сетовима, док је Грк савладао Карена Хачанова из Русије после четири одиграна сета.

Овим тријумфом, Ђоковић је освојио 22. Гренд Слем титулу у каријери, чиме се изједначио са великим ривалом Рафаелом Надалом.

Најбољи српски тенисер је такође рекордних, сада већ десет пута освајао Аустралијан Опен и никада није поражен на "Род Лејвер" арени у мечу за титулу.

Ово је било 33. гренд слем финале српског тенисера. Ђоковић је до сада остварио 22 победу, уз 11 пораза.

Од раније се знало да ће победник меча између Ђоковића и Циципаса од сутра ће званично преузети прво место на АТП листи. То место светског броја један од понедељка поново с пуним правом припада Новаку Ђоковићу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести